Hoppa till huvudinnehållet

Stjärntätt i konsthallen

Publicerad:

Den 6 maj startar årets upplaga av Åmåls Fotofest, som blir den tionde i ordningen. Programmet toppas av Lennart Nilsson, Bingo Rimér, Sanna Sjöswärd, Paul Hansen och ett gäng andra återvändare. Till det kan även läggas en helt ny sektion för gymnasieelever.

Bredd har alltid varit ett av fotofestens signum. Så kommer det också bli den här gången.

  • Åmåls Fotoklubb har samlat på sig bilder av många välkända proffsfotografer genom åren.
    Åmåls Fotoklubb har samlat på sig bilder av många välkända proffsfotografer genom åren. Foto: Ove Rydh
  • För Sanna Sjöswärd blir det tredje gången som hon ställer ut under Åmåls Fotofest.
    För Sanna Sjöswärd blir det tredje gången som hon ställer ut under Åmåls Fotofest. Foto: Ove Rydh
  • 2014 medverkade flickfotografen Bingo Rimér senast på Åmåls Fotofest.
    2014 medverkade flickfotografen Bingo Rimér senast på Åmåls Fotofest. Foto: Anna Nyberg

– I vårt uppdrag, tycker vi, det ingår att spegla verkligheten, säger Lennart Hansson, som sitter i styrgruppen. Vi har tagit med både unga och gamla, kvinnor och män och folk av alla dess färger. Sen spelar det ingen roll om utställaren är kristen, muslim, hindu, eller något annat.

Ett 30-tal amatörer

Störst blandning återfinns i Kulturmagasinet, där ett 30-tal hobbyfotografer från när och fjärran samsas om utrymmet. Alla, oavsett tidigare meriter, har ett par kvadratmeter till sitt förfogande.

– Vi försöker få till en röd tråd genom bilderna, säger Lennart Hansson, som själv brukar hålla sig till ganska exotiska semestermotiv.

På hembygdsmuseet blir det festivalpremiär för en helt ny avdelning som kallas för ”Ungt foto”. Samtliga fotografier är tagna av elever från Karlbergsgymnasiet. Konstnären Lars-Erik Ohlsson har en separat utställning i sitt galleri på Torggatan och i Coop på Mellanbrogatan är det butiksmedarbetaren Göran Karlsson som bestämmer bildutbudet.

”Många namnkunniga”

Vanligtvis brukar konsthallen vara öronmärkt för två utvalda stjärnfotografer, men den här gången rör det sig om ett dussin.

– Eftersom det är tionde fotofesten har vi sagt att konsthallen, bägge planen, ska tillägnas ett antal proffs som har ställt ut hos oss tidigare. Det rör sig om många namnkunniga fotografer, säger Lennart Hansson.

Vad är det för typer av bilder som visas?

– Det blir en liten blandning, men jag tror att de flesta är nya för besökarna.

Åmåls Fotofest pågår den 6–13 maj.

Artikeltaggar

Åmåls kommunNöje/KulturNyheter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.