Hoppa till huvudinnehållet

Fotofesten slår på stort

Publicerad:

Vernissage, föreläsning och celebra gäster – på lördag startar den tionde upplagan av Åmåls fotofest. – Ett häftigare program än det här tror jag inte vi har haft tidigare, med så många professionella fotografer representerade, säger styrgruppens Göran Karlsson.

Festivalens självklara utgångspunkt är konsthallen, som alltid varit öronmärkt för de största affischnamnen. Normalt sett brukar det röra sig om två handplockade utställare, men nu tampas inte mindre än 13 fotografer om väggutrymmet.

  • Samarbete. Lars-Erik Ohlsson, Lena Hesselroth, Göran Karlsson, Anders Hansson och Morgan Torger arbetar för att ställa allt till rätta inför Åmåls fotofest, som startar på lördag. I bakgrunden skymtar bilder av Peter Gerdehag.
    Samarbete. Lars-Erik Ohlsson, Lena Hesselroth, Göran Karlsson, Anders Hansson och Morgan Torger arbetar för att ställa allt till rätta inför Åmåls fotofest, som startar … Foto: Andreas Dagström
  • Jacob Forsell, som även ställde ut på fjolårets upplaga av Åmåls fotofest, har tagit bilden av Astrid Lindgren som numera återfinns på våra 20-lappar. Sedeln hålls upp av Anders Hansson.
    Jacob Forsell, som även ställde ut på fjolårets upplaga av Åmåls fotofest, har tagit bilden av Astrid Lindgren som numera återfinns på våra 20-lappar. Sedeln hålls upp av Anders Hansson…
  • "Att hänga en utställning är lite som att möblera ett hus. Man ställer inte matbord och stolar vid vardagsrumssoffan", säger konstnären Lars-Erik Ohlsson, här med ett foto av Lennart Nilsson.
    "Att hänga en utställning är lite som att möblera ett hus. Man ställer inte matbord och stolar vid vardagsrumssoffan", säger konstnären Lars-Erik Ohlsson, här med ett foto av …

– Det blir en best off-utställning med de största namnen vi har haft här genom åren, förklarar Göran Karlsson, representant för styrgruppen.

Olika utrymme

På övervåningen återfinns ett välbalanserat urval med verk av bland andra Bingo Rimér och Peter Gerdehag, medan entréplan domineras lite grand av Lennart Nilsson.

– Vi har valt att göra en särskild hyllning till honom, säger Göran Karlsson.

Dels visas tolv motiv från den revolutionerande bildsviten ”Ett barn blir till”, dels bidrar tre andra utställare (Jacob Forsell, Sanna Sjöswärd och Leif-Erik Nygårds) med portätt av mästaren Lennart Nilsson, som gick bort tidigare i år.

Nya lokaler

– En bra samlingsutställning handlar inte om millimeterrättvisa. Jag försöker skapa en rytm med stora och små bilder. Om allt är av samma storlek, då blir det jävligt tråkigt att titta på, säger konstnären Lars-Erik Ohlsson, med huvudansvar för hängningen.

Själv visar Ohlsson egentagna fotografier i sitt galleri på Torggatan, vilket är en nyhet för i år. Nytt är också att Tony Berg, initiativtagare till Åmåls fotofest, tillfälligt har fått en egen utställningslokal: Strandkaféet.

Även i parken vid Marinan och i flera centralt belägna skyltfönster går det för ovanlighetens skull att se mer eller mindre nytagna bilder med konstnärliga ambitioner.

Dragplåster inleder

Övriga utställningslokaler är de gamla vanliga: Kulturmagasinet, hembygdsmuseet och Coop Konsum på Mellanbrogatan.

Den enskilt största aktiviteten blir ett föredrag med Peter Gerdehag, som tar till orda redan under invigningsdagen. Placeringen motiveras med att arrangörerna vill ge fotofesten en riktig raketstart, och eftersom de vet att Gerdehag brukar dra storpublik med sin bildsköna landsbygdsromantik äger föredraget rum på Saga-bion.

Två andra proffsfotografer som hjälper till att sätta guldkant på invigningen med personlig närvaro är Anna Clarén och Mats Alfredsson.

– Roligt att de tycker det är värt att åka till Åmål för en samlingsutställning, säger Göran Karlsson.

Övriga aktiviteter som ingår i festivalprogrammet är fotomaraton (på söndag), portfoliobedömning med Morten Gjerde (nästa torsdag och fredag), samt workshop i gatufoto med Mats Alfredsson (nästa lördag).

Artikeltaggar

Åmåls kommunNöje/KulturNyheter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.