Det var många olika aktiviteter i form av utställare och föreläsare som bjöds publiken då Arkivens Dag återigen arrangerades på Kulturhuset i Åmål under lördagen. Denna gång var temat fest och glädje och det var Åmåls föreningsarkiv och kommunarkiv som tillsammans med Älvsborgsarkivet Förenings- och lokalhistoria samt Institutet för språk och folkminnen, som hade ställt i ordning denna fest.
Åmåls kulturchef Stefan Jacobson hälsade välkommen och tackade också alla medverkande i sitt invigningstal och konstaterade:
– För mig har arkiven fått en djupare betydelse än att vara förvar för handlingar och dokument. Där finns berättelser om liv och död och man får många andra dimensioner på vad som åstadkommits i en stad och man kan också se ett sammanhang. Genom arkivhandlingarna kan man fånga ett engagemang som funnits under en lång följd av år i de många föreningar som funnits och som ännu finns. Vi översköljs av minnen och känslor som gör att vi kan simma ryggsim i historiens bassänger.
800 besökare
Clary Winberg, som sitter i Älvsborgsarkivets styrelse kunde blicka tillbaka:
– I år firar vi 20 år med Arkivens Dag. Jag minns den 10 november 1998 som var första gången. Vilken dag det var. Vi var på Åmåls Stadshotell och räknade till 800 besökare.
Fullt så många deltagare kunde man inte räkna detta år men det var ständigt fullsatt i bibliotekets hörsal av besökare som ville lyssna till de olika föredrag som bjöds.
Om 400 år
Åmåls nya kommunarkivarie Åsa Fjellman-Lätt berättar att en del av hennes arbete består i att inventera och kartlägga vilka handlingar det finns i en kommun som bör sparas så att människor om 400 år ska kunna ta del av dessa.
– Vi måste tänka i nutiden så att vi kan bevara för framtiden. Det är mitt jobb, sa Åsa Fjellman-Lätt. Föreningsarkivarien i Åmål Birgitta Dahl-Lindberg, som varit mycket delaktig i att arrangera Arkivens Dag uppvaktades med böcker från Älvsborgsarkivet, som tack för sitt mångåriga arbete i arkivet.
Riksarkivets Malin Juvas, som tjänstgör på Landsarkivet i Göteborg gjorde en presentation av vad man kan hitta om Åmål i Riksarkiv och Landsarkiv.
– Idag kan man ta del av mycket material hemifrån, via sin internetuppkoppling, i och med att det material som SVAR i Ramsele erbjuder från 1 februari är gratis via digitala forskarsalen på Riksarkivets hemsida.
Stort intresse
Eva Helenius, sekreterare i föreningen Klaverets hus i Söderhamn, bjöd på ett föredrag om A. G. Rålin - en fabrik med annorlunda profil, vilket fick Åmålsortens Hembygdsförenings ordförande Gerhard Jansson att komma med en efterlysning.
– Om det finns någon som har minnen eller foton från A. G. Rålins Piano- och Orgelfabrik får ni gärna vända er till Hembygdsföreningen för vi har stort intresse av att samla detta.
Religion och magi
Säfflebördige Fredrik Skott, docent i nordisk folkloristik, anställd på institutet för språk och folkminnen vid Dialekt- namn och folkminnesarkivet i Göteborg håller på med ett forskningsprojekt om svartkonstböcker och försökte bland annat att reda ut skillnaden mellan religion och magi för den intresserade publiken. En publik som sedan kunde gå upp i Åmåls Konsthall för att ta del av de fina utställningarna om bland annat folkparken Furuhäll och om olika föreningar som detta år firar jubileum.
Niklas Lindstrand