Hoppa till huvudinnehållet

Skrivarstipendium för unga dalslänningar

Publicerad:
Elisabeth Henriksson Boquist, Anita K Alexanderson, Pia Hagmar, Gunilla Gustafsson och Peter Bergting är den nya stipendiejuryn.
Elisabeth Henriksson Boquist, Anita K Alexanderson, Pia Hagmar, Gunilla Gustafsson och Peter Bergting är den nya stipendiejuryn. Foto: Ina Sollander

Bokdagar i Dalsland, Dalslands Litteraturförening och Dalslands Sparbank återinstiftar nu ett skrivarstipendium för unga med Dalslandskoppling. Stipendiet delas ut för första gången vid Bokdagar i Dalslands Bokdagar 2019.

Bokdagar i Dalsland har tidigare haft ett stipendium som sponsrades av pappersbruket i Håverud. När de la ner sin verksamhet försvann även bidraget till stipendiet.

– Nu har banken i Mellerud klivit fram och står som sponsorer för det nya stipendiet. Det är jättekul att de vill vara med och främja kulturen hos unga så det känns både roligt och tryggt, säger Anita K Alexanderson som suttit i alla jurygrupper som Bokdagar har haft och läst alla tidigare insända bidrag.

En Dalslandskoppling

Under det sista året med det gamla stipendiet delade även det lilla skrivarpriset ut men det finns inte kvar.

Det går redan att skicka in bidrag till skrivartävlingen och deadlinen är den 15 april. Texten får max vara 15 000 tecken vilket motsvarar cirka fem sidor. Författaren måste ha en Dalslandskoppling och vinstsumman är 5 000 kronor. Vinnaren kommer att läsa upp sitt bidrag vid stipendieutdelningen under Bokdagarna.

– Med Dalslandskoppling menar vi inte att man ska ha bytt tåg i Mellerud utan antingen växt upp här, tillbringat somrarna här eller kanske har föräldrar härifrån. Man ska ha en Dalslandsjäl och vara bekant med landskapet, säger Anita K Alexanderson.

Locka elever

Tidigare skulle texterna vara noveller men nu finns det inga särskilda stilar eller ämnen. Den som söker måste vara mellan 15 och 25 år.

– Vi har kontakt med skolor i kommunerna och försöker sprida nyheten om stipendiet för att locka fler, säger jurymedlemmen Elisabeth Henriksson Boquist som är både lärare och volontär hos Bokdagar.

Under onsdagen presenterades den nya stipendiejuryn som består av Bokdagar i Dalslands Anita K Alexanderson, Gunilla Gustafsson och Elisabeth Henriksson Boquist samt Dalslandskända författaren Pia Hagmar och dito författaren och illustratören, tillika nyligen Augustnominerade, Peter Bergting.

Viktigt mål

– Det ska bli väldigt spännande. Det behövs uppmuntran att skriva. Under de senaste tio åren har ungdomars läs- och skrivförmåga blivit mycket sämre. Det har jag sett tydligt på mina skrivarkurser, säger författaren och tidigare litteraturprisdeltagaren Pia Hagmar.

– Ja det har jag också märkt på bland annat verk som jag får skickade till mig där unga vill ha feedback, säger illustratören och författaren Peter Bergting. Fantasin, tålamodet och ambitionsnivån har sjunkit. Det här stipendiet behövs för att få unga att uttrycka sig och bli inspirerade.

Det går redan att skicka in bidrag till skrivartävlingen och deadlinen är den 15 april.
Det går redan att skicka in bidrag till skrivartävlingen och deadlinen är den 15 april. Foto: Ina Sollander

Artikeltaggar

ÅmålBokdagar i DalslandDalslands LitteraturföreningDalslands SparbankLitteraturPeter Bergting

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.