Hoppa till huvudinnehållet

Bengtsforsborna bäst på att betala p-böter

Publicerad:

Totalt i Sverige utfärdades cirka 1,6 miljoner p-böter förra året. Av dem betalades 86 procent. I Dalsland betalades flest böter i Bengtsfors – 91 procent. Sämst var man i Åmål där 87 procent av böterna blev betalda. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen enligt nyhetsbyrån Sirén.

Det totala utfärdade beloppet uppgick till drygt 1 miljard kronor. I Stockholm steg beloppet rejält från 400 miljoner 2017 till 519 miljoner 2018, vilket motsvarar en ökning på hela 30 procent.

I Göteborg utfärdades drygt 125.600 p-böter i fjol. Det är 27.200 färre än 2017. Men en högre andel av böterna betalades – 82 procent 2018 jämfört med 77 procent 2017.

– I Göteborg och Malmö minskar utfärdandena samtidigt som andelen betalda anmärkningar ökar. Det är nog konsekvenser av att båda städerna har ökat sina åtgärder mot så kallade bilmålvaktsbilar, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

I början av året infördes i Göteborg ett system som innebär att parkeringsvakter lättare kan se om felparkerade bilar har obetalda parkeringsskulder. Om en bil har mer än 5.000 kronor i obetalda avgifter har kommunen enligt lag rätt att bogsera bort den.

– Sedan dess har också bland annat Malmö hoppat på samma lösning, säger Mikael Andersson.

Hoforsborna var allra bäst på att betala p-böterna förra året. Av 63 utfärdade böter betalades alla utom en.

Artikeltaggar

DalslandNyheterTrafikTransportstyrelsen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.