Hoppa till huvudinnehållet

En musikalisk föreställning på Stadshotellet

Publicerad:
Föreställningen "Hälsa dem därhemma" visas på Stadshotellet med Maria Pihl, sång, KG Malm, sång, Leonor Palazzo, cello och sång, Bosse Stenholm, gitarr, fiol och sång.
Föreställningen "Hälsa dem därhemma" visas på Stadshotellet med Maria Pihl, sång, KG Malm, sång, Leonor Palazzo, cello och sång, Bosse Stenholm, gitarr, fiol och sång. Foto: Privat

På söndag visar Stadshotellet i Åmål föreställningen "Hälsa dem därhemma". Det är en musikalisk föreställning om utvandrare och invandrare från 1800-talets emigranter från Sverige till människors flykt i världen idag.

Föreställningen visas under söndagen på festvåningen och görs av Maria Pihl, sång, KG Malm, sång, Leonor Palazzo, cello och sång, Bosse Stenholm, gitarr, fiol och sång.

"Hälsa dem därhemma" gör sitt avstamp i visor om 1800-talets svenska utvandring till Amerika, och publiken även får möta Arvid och Robert från Vilhelm Mobergs "Utvandrarna".

En längtan

Via cellisten Leonor Palazzos far, som tvingades lämna sitt land, får publiken lyssna till visklassiker från Latinamerika, som speglar en längtan till hembygden, till ens ursprung.

Stig Dagermans dikt "Flykten valde oss" och Cornelis Vreeswijks skrämmande aktuella visa ”Balladen om flykten” tar oss till dagens turbulenta värld, där människorna färdas kors och tvärs i drömmen om ett bättre liv.

Samma resa

I föreställningen belyser dem att det är samma känslor nu som då, samma desperation och förhoppningar, samma vilsenhet och hemlängtan och samma resa från det välkända till det okända. Ändå är varje resa unik. Med sångskatter hämtade från svenska och latinamerikanska visklassiker blir det hela lite mer kraftfullt.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls stadshotellFlyktingarNöje/Kultur

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.