Hoppa till huvudinnehållet

Mor och dotter båda med på Liljevalchs

Publicerad:

Frågan är om det någonsin hänt förut. Var och en för sig har mor och dotter, Malin och Stella Palm från Fröskog, båda blivit antagna till den klassiska, stora vårsalongen på Liljevalchs konsthall i Stockholm. På lördag är det öppen vernissage för allmänheten.

Malin Palm, som är en sedan länge etablerad konstnär och som bland annat står för den konstnärliga utsmyckningen på Näl:s akutmottagning, har faktiskt haft verk med på Liljevalchs vårsalong tidigare. Men det var för 20 år sedan.

Malin Palm vid Not Quite-utställningen "Vårt land" i Åmåls konsthall i somras.
Malin Palm vid Not Quite-utställningen "Vårt land" i Åmåls konsthall i somras. Foto: Andreas Dagström

Stella Palm är för tillfället konststuderande. Men hennes verk har setts i både samlings- och separatutställningar och hon har på olika vis från tidig ålder uppmärksammats för både sin konstnärliga och sin litterära talang. Hon har sökt till Liljevalchs vårsalong en gång tidigare, men blev då inte antagen.

Nu har juryn fallit för både mor och dotter Palm. På en och samma gång.

Deras verk har inget att göra med varandra utan ansökningarna har gjorts helt parallellt. I hård konkurrens kunde båda passera nålsögat. Enligt Liljevalchs konsthall har konkurrensen aldrig varit tuffare än i år. 3358 ansökningar kom in och av dem har 254 verk 136 deltagare valts ut av juryn att ingå i den slutliga utställningen.

Stella Palm i samband med att hon tog emot Olga Birkfeldts konstpris 2017 i Bengtsfors.
Stella Palm i samband med att hon tog emot Olga Birkfeldts konstpris 2017 i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Malin Palm, mest förknippad med färgstarka målningar, gör här offentlig debut som textilkonstnär. Hon medverkar med tre broderade kuddar, ett verk som är en politisk kommentar. De som såg jubileumsutställningen “Vårt land” i Åmåls konsthall i somras, kanske minns hemslöjdsverket där trädamerna fått munnarna övermålade i en stark markering mot Sverigedemokraternas kulturpolitik. Kuddarna är tillverkade i samma anda.

– Jag har jobbat vidare på det temat, säger Malin Palm. Vad är det för konst och kultur vi får om Sverigedemokraterna styr?

Hon tycker det är en inneboende styrka i konstutövandet, att konsten kan stå fritt och vara en kommentar till vad som händer.

Två verk med

Stella Palms verk kommer å sin sida att tända en igenkännandets låga hos dem som besökte Not Quite-utställningen “Fosterland” i Oceanhallen på bruket i Fengersfors i somras. Hon har två verk med på vårsalongen: en broderad jäsduk och en video.

I broderiet illustrerar Stella Palm vad hon förknippar med ett slags glesbygdsromantik. Hon skildrar på en rutig duk en kvinnas liv på landsbygden, med bland annat epa-traktorer.

Videoverkets huvudtema är kroppspositivism och Stella Palm medverkar där själv målad i guldfärg.

– Det handlar om att släppa på utseendenormen och äta rulltårtor i stället, säger hon.

Filmen är gjord som en kommentar på en högerextrem Youtube-kanal.

– Han som driver kanalen tycker inte att kvinnor ska äta rulltårtor.

Fest för konstnärerna

Mor och dotter Palm befinner sig tillsammans i Stockholm för att delta i öppnandet av Liljevalchs vårsalong. På fredagen får de för första gången se utställningen och hur verken presenteras och så är det på kvällen fest för de medverkande konstnärerna och särskilt inbjudna gäster. På lördag är det öppen vernissage, med bland andra en del släkt och vänner.

De har rest från Paris där Malin Palm befinner sig på ett två månaders ateljéstipendium, där KRO, Konstnärernas Riksorganisation, står för bostad och ateljé mitt i centrala Paris. Stella Palm har varit nere och hälsat på under ett slags arbetssemester.

Förra året hade Liljevalchs vårsalong 122146 besökare. Ett imponerande skyltfönster.

– Absolut. Det är jättekul att få vara med, säger Malin Palm.

Även Stella Palm beskriver det som roligt och spännande.

– Det är bara en kul bonus att vi kan fira tillsammans.

Artikeltaggar

FröskogKonstKonstnärernas RiksorganisationLiljevalchsMalin PalmNot QuiteStella Palm

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.