Så har priserna för fritidshus förändrats

Bostad & byggen
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Priset för ett fritidshus varierar stort beroende på var i landet det står.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Marknaden för fritidshus utvecklas positivt i Värmland. Det visar siffror från Fastighetsbyrån. I hela Sverige har priserna ökat med 17 procent – i Värmland är utvecklingen något sämre.

Det är Fastighetsbyrån som beställt statistik för prisutvecklingen för fritidshus under de senaste fem åren. Siffrorna visar att utvecklingen i stort sett är positiv men runt om i landet och länet varierar priserna.

– Det är stora skillnader mellan olika län och kommuner men på riksnivå har fritidshus inte stigit lika mycket som permanentbostäder de senaste fem åren. Mer restriktiv utlåning och avmattning för villor och bostadsrätter gör också att färre har utrymme för fritidshusköp, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

I hela Värmlands län har priserna stigit med 12 procent. I Årjäng har priserna ökat mest – med hela 52 procent. I Storfors har priserna däremot minskat med 3 procent.

– Priserna på fritidshus i Värmland har stigit något mindre än genomsnittet i landet. Skillnaden mellan olika kommuner är dock stor och Årjäng sticker ut med en kraftig prisökning, säger Johan Engström.

Genomsnittspriset i länet är 929 291 kronor.

Kommun, FritidshusPU 5 år
Årjäng+ 52 %
Sunne+ 30 %
Karlstad+ 28 %
Kristinehamn+ 23 %
Arvika + 22 %
Torsby+ 16 %
Säffle+ 1 %
Storfors- 3 %

Beskrivning av siffrorna

Siffrorna är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och jämför försäljningspris på alla fritidshusförsäljningar gjorda mars 2013 – februari 2014 med samma period 2018/2019. Det är den procentuella ökningen som redovisas. De kommuner som har minst 10 försäljningar under någon av perioderna är redovisade. Svensk Mäklarstatistiks siffror grundar sig på cirka 90 procent av alla försäljningar av bostäder som görs genom fastighetsmäklare.

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.