Hoppa till huvudinnehållet

Eira Olsson avslutade säsongen med silver i Grönklittsjakten

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Eira Olsson avslutade säsongen med ett silver i Grönklittsjakten.
Eira Olsson avslutade säsongen med ett silver i Grönklittsjakten. Foto: Åmåls OK

I helgen körde Åmåls OK sin sista tävling för säsongen när den 29:e upplagan av tvådagarstävlingen Grönklittsjakten avgjordes i Orsa. Säsongen avslutades med stil, då Eira Olsson tog silver i klassen D10.

Lördagen innebar masstart i fristil över 4,1 kilometer och söndagen jaktstart i klassisk stil över två kilometer baserat på lördagens resultat.

Först ut av Åmålsåkarna var Oskar Olsson som visade prov på god teknik men utan tidtagning i H7-8.

Emil Thorpman ställde upp i H10 och han var rejält laddad inför denna säsongsavslutande tävling. Masstarten var lätt kaotisk. 14 åkarna föll redan efter hundra meters åkning och däribland Emil Thorpman som drogs med i fallet. Han kom dock snabbt upp igen men låg vid det tillfället allra sist i det 20 åkare stora fältet. Efter två riktigt pigga kilometer skejtade han i mål som tia.

Under söndagens jaktstart startade en revanschsugen Emil Thorpman med samma frenesi som under lördagen vilket innebar ytterligare två platsers avancemang till en slutlig åttondeplats.

Eira Olsson hade sett mycket framemot tävlingen, med goda minnen från fjolårets tredjeplats. Masstarten inleddes kontrollerat och det var fyra tjejer som direkt skejtade från de övriga i D10. Eira gick i mål som fyra efter en duo från Falu IK och Hanna Strand från Sävedalen.

Under jaktstarten var det dock ingen kontrollerad öppning från Eira Olsson utan med full fart satsade hon från första stavtag och med knappt 500 meter kvar var hon ikapp och förbi Faluduon. Eira höll sedan undan och gled i mål som tvåa totalt.

Femteplats för Anton

Anton Persson ställde upp i H12, ännu en klass med hård konkurrens. Anton höll sig framme i täten i masstartsloppets inledning. Banan hade ett par rejäla stigningar men han bet ihop bra i det höga tempot. I mål blev det en delad femteplats efter en stark spurt.

I jaktstarten blev det återigen en hård öppning där han kämpade sig med länge men efter vändning halvvägs in i loppet fick de andra två en liten lucka som Anton Persson inte lyckades glida ikapp och blev femma igen.

Alva Olsson startade i D12, där hon mött mer än hälften av de drygt 20 tjejerna åtskilliga gånger i vinter. Även för Alva gick starten bra och hon låg med i tätklungan en dryg kilometer in i masstarten. Vid vändning på banans högsta punkt stack ena skidan iväg med vurpa som följd och klungan avlägsnade sig. En missnöjd Alva gick därefter i mål som åtta, inte riktigt vad hon hoppats på.

Sugen på revansch gjorde Alva Olsson ett kanonlopp när hon passerade fyra åkare i jaktstarten och gled in på fjärdeplats, strax utanför pallen.

Klara fick revansch

Sista Åmålsåkare till start för säsongen var Klara Pettersson i D13. Masstarten gick på en rejält kuperad bana men trots det var det även i denna åldersklass fullt ös direkt. Klara tog för sig i starten och låg med i täten drygt halvvägs in i loppet men i en brant backe stumnade benen och ett par åkare smet förbi. Väl i mål efter en lång sista kilometer blev det en niondeplats med flera åkare inom räckhåll.

Det blev dock revansch i jaktstarten för ingen av de andra tjejerna var i närheten av att matcha Klara Petterssons höga fart och med den överlägset snabbaste åktiden med 16 sekunders marginal avancerade hon till en femteplats.

Artikeltaggar

Alva OlssonEira OlssonEmil ThorpmanKlara PetterssonLängdskidåkningOrsaÅmåls OK

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.