Hoppa till huvudinnehållet

Arabiska godsaker breddar butiksutbudet

Publicerad:
Foad Akil och Mohammed Akil visar några exempel på utbudet i den nyöppnade sötsaksbutiken Al Wisam Bakelse.
Foad Akil och Mohammed Akil visar några exempel på utbudet i den nyöppnade sötsaksbutiken Al Wisam Bakelse. Foto: Andreas Dagström

Knastriga nötter, len honung och frasig mördeg – det är några av hörnstenarna för Åmåls senaste tillskott på affärshimlen, Al Wisam Bakelse, som är specialiserade på handgjorda arabiska godsaker.

Nu rör det sig väl visserligen mer om ren slump än en genomtänkt plan, men vad passar det väl bättre att öppna en butik full av sötsaker strax före påsk? Det var precis vad Kaleb Akil gjorde. Tillsammans med sin bror, Foad Akil, tillverkar och säljer den nyblivne butiksinnehavaren handgjorda arabiska småkakor på Kyrkogatan, i en lokal som senast hyrdes av ett köttföretag.

Merparten av utbudet torde vara exotiskt och oprövat för den genomsnittlige Åmålsbon. Baklava känner väl en del personer kanske till, men hur många kan säga att de smakat på ghariba och hrisa?

Drev i Dubai

Butiksägaren Kaleb Akil har tidigare drivit bageri i Dubai och hade alltså kunskaperna som han nu slår mynt av inpräntade i ryggraden när han flyttade till Sverige. Tillsammans med sin familj – fru och fem barn – bodde bagaren i Fellingsbro, Hallstahammar och Säffle innan han kom till Åmål. På några av orterna hyrde han provisoriska arbetsplatser och producerade sötsaker åt diverse matbutiker men butiken på Kyrkogatan är den första som han äger själv sedan ankomsten till Sverige.

Artikeltaggar

ÅmålBagerierNäringsliv

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.