Hoppa till huvudinnehållet

Aktivitetsfylld Cykelns dag

Publicerad:
Mats Kjellebäck, Fredrik Bengtsson, Ulrika Abrahamsson, Jan Hagelbrand, Kristine Geimure, Holger Hastén och Johanna Hjelmberg jobbar för fullt inför Cykelns dag. Cykeltipspromenaden har tema miljö och EU-val.
Mats Kjellebäck, Fredrik Bengtsson, Ulrika Abrahamsson, Jan Hagelbrand, Kristine Geimure, Holger Hastén och Johanna Hjelmberg jobbar för fullt inför Cykelns dag. Cykeltipspromenaden har tema miljö och EU-val. Foto: Ina Sollander

Den 4 maj arrangeras Cykelns dag i Åmål för sjätte året i rad. Parkeringen utanför Mak:s cykelservice fylls med utställare, mat, tävlingar och aktiviteter.

Cykelns dag är ett rikstäckande evenemang som Åmål var tidiga att haka på. Det är en dag där cykeln uppmärksammas och där cykling visas som roligt, miljövänligt och hälsosamt.

Fredrik Bengtsson kommer att agera konferencier precis som tidigare år och Samverket frivilligcentral ordnar gränslös matkultur där det blir både syrisk och palestinsk mat.

– Dagen är till för alla, inte bara barnfamiljer och cykelentusiaster. Det finns mat, tävlingar och en massa att titta på, säger Kristine Geimure från Samverket.

Tillsammans med Samverket får alla elever som läser SFI på Karlbergsgymnasiet veckan innan en föreläsning om trafiksäkerhet av Kristina Nilsson från NTF.

Samtidigt som Cykelns dag infaller Europaveckan så Europa direkt Fyrbodal står för frågorna i cykeltipspromenaden som har tema miljö och EU-val och har även med ett par utställare. Den 3 maj har de ett lunchseminarium med bland annat en jordbruksexpert från EU-kommissionen. På eftermiddagen den 4 maj fortsätter uppmärksammandet av Europaveckan med en medborgardialog på Stadshotellet.

Cirkus och orientering

Europa direkt Fyrbodals volontärer kommer även ha pyssel med barnen på Cykelns dag.

Ett nytt inslag är att Åmåls orienteringsklubb har en stolpjakt i centrum. De kommer även att arrangera en cykelorientering.

Cykelhjälmar för barn och unga kommer att säljas och Åmåls turistbyrå informerar om cykelturer och kartor. Precis som förra året kommer det även gå att prova elcyklar.

Johanna Abrahamsson från Cirkusexpressen kommer att underhålla med trick och konster.

– Det var väldigt populärt förra året och vi hoppas att många hittar hit på lördag nu när vi har ännu fler aktiviteter, säger Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare på Åmåls kommun.

Alla som deltar i cykeltipspromenaden har chans att vinna priset som är ett presentkort på en ny cykel.

Artikeltaggar

Åmåls kommunCykelns dagCyklarEUNyheterUlrika Abrahamsson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.