Hoppa till huvudinnehållet

Rekrytering svår konst

Publicerad:
Massor av plasthjul på Sandön.

Kommunalrådet Michael Karlssons (S) hemlighetsfulla resa till USA retar naturligtvis befogat upp oppositionen anförda av Michael Karlsson (M) och Lars-Olof Ottosson (C). De två skrev en arg insändare i lördags-PD.

De två alliansbröderna är även upptagna med att leta fel och brister i proceduren då nye kommunchefen Anders Sandén anställdes. Man kan förstås ha åsikter om än det ena, än det andra. Men såvitt jag förstår har rekryteringsprocessen skett proffsigt.

Sen kan man ändå inte vara säker på att det blir bra. Men utan hjälp med urvalet är risken extremt hög att det blir en felrekrytering. På den tid jag själv anställde medarbetare sas det att utan urvalstester m.m. var det minst 50 procents risk att blev fel. Med proffshjälp kunde man bringa ner felrisken till cirka 25 procent. I det häradet är det nog fortfarande.

Karlsson (M) och Ottosson (C) är inte bara i opposition. I någon mening är de också arbetsgivarrepresentanter. I den rollen ska man nog lojalt ställa upp när en anställning väl är beslutad. Den välkomnande gesten har den tillträdande medarbetaren rätt att få.

Inte minst Lars-Olof Ottosson bör ödmjukt erinra sig att Centerpartiet på sin tid rekryterade två kommunchefer där det inte gick så bra.

Så drar vi ut till vår fina skärgård. Men allt är inte så idylliskt. Det är de där miljontals plasthjulen som kommunen släppte ut från reningsverket.

På Sandön ligger det fortfarande stora drivor hjul. Tusentals bara på en liten plätt. Tänk då hur det är på många, många ställen i Vänern. Vad gör Åmåls kommun åt saken?

Tiggeri, fyrverkeri och öldrickande är svårt för kommunerna att hitta lösningar på. Det förstår man av den revidering av reglerna som Åmåls kommun jobbar med.

Lite undrar jag över att det ska tydliggöras var det är tillåtet att dricka och bada. Ingen bra kombination. Men om man vill ta sig ett bad utan stänkare?

Sune Tholin

Artikeltaggar

KrönikorLars-Olof OttossonMichael Karlsson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.