Hoppa till huvudinnehållet

Stort intresse för kosläppet

Publicerad:
En del kor satte iväg i galopp omgärdade av täta led med intresserade besökare.
En del kor satte iväg i galopp omgärdade av täta led med intresserade besökare. Foto: Karin Olsson

Det årliga kosläppet på Björkils gård drog än en gång mycket folk i alla åldrar. 600 var föranmälda på Arlas hemsida och kanske var det närmare tusen personer som kom.

Lyckligtvis helt befriat från hotelser från aktivister, till skillnad från vissa andra mjölkgårdar, kunde Björkils gård utanför Åmål öppna upp för ännu ett trivsamt kosläpp med tillhörande aktiviteter. Det var tidigt välfyllt med bilar och intresserade människor.

Eftersom det fortsatte att strömma in folk även då kosläppet skulle börja, valde man att vänta en “akademisk kvart” innan de cirka tvåhundra mjölkkorna fick lämna lagården och ge sig ut, än tvekande och än i glada krumbukter, inramat av långa rader av road publik i alla åldrar.

En cirkus

Egentligen är det lite för kallt att släppa ut korna nu, så de kommer att få gå in på natten. Även närmare 450 ungdjur kommer släppas de närmaste veckorna.

– Det är ett digert jobb att få ut 450 kvigor. Det är verkligen cirkus. Då är mjölkkorna snällare, säger Anders Bäckström, som äger marken tillsammans med sin fru Ulrika Bäckström.

Driften av den ekologiska mjölkgården har tagits över som aktiebolag av sönerna Oskar och Gustav Bäckström med deras respektive sambos Lisa Kihlgren och Elin Johansson och de har 10-12 anställda.

Mycket hjälp

Totalt finns 900 djur uppdelat på två gårdar, varav sammanlagt 350 mjölkkor. Enligt Anders Bäckström har priset på ekologisk mjölk legat på en stabil och vettig nivå de senaste åren, men EU-stöd är likväl helt nödvändigt för att kunna leva kvar och inte bli utkonkurrerade, säger han.

Goda bullar

Ulrika Bäckström lyfter fram att många ungdomar varit med och jobbat med kosläppet.

– Det har varit ett tiotal ungdomar som fått göra både roliga och tråkiga arbeten, säger hon och uppskattar särskilt att det är både pojkar och flickor.

Kosläppet är ett samarrangemang med Arla och man kan förutom att se på kor även klappa kalvar och lamm, titta på traktorer och tröskor och gå på tipspromenad. Kaffe, mjölk och bullar serverades vid en kö som ringlade sig lång och de 800 bullarna tog fort slut.

Karin Olsson

Artikeltaggar

Björkils gårdKosläppNyheter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.