Hoppa till huvudinnehållet

Svårt leda Kina rätt

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vänortsbesöket i De Pere häromsistens startade en diskussion kring själva resan. Men också om behovet av vänorter.

Men smög man i väg i? Kommunalrådet Karlsson (S) och fullmäktigeordföranden Robertsson-Harén (MP) skrev förra veckan här i PD, att det var den ”internationella styrgruppen” som bestämt att de tre representanterna skulle avresa till De Pere. Styrguppen verkar vara en okänd maktfaktor, som kan utfärda sådan order.

De två Amerikaresenärerna påpekade också att det delvis är ”statliga pengar” som används vid internationellt utbyte. Men det handlar ju till slut om skattepengar. Ett oskick att låtsas som just statliga pengar kommer från ingenstans och därför kan användas lättvindigt.

Gobiöknen då? Där handlar det om, skriver de två, att Åmål ska hjälpa Kina i tankarna kring vissa etiska bedömningar. Sånt kan visserligen behövas. Men en alltför tung uppgift för oss i lilla Åmål?

Lars Adaktusson minns vi som en duktig reporter och programledare i TV. Sen blev han röstmagnet åt KD och invald i EU-parlamentet. Inför årets EU-val granskades hans insats där. Det visade sig att han som KD:s man i Bryssel massor av gånger röstat mot aborter.

Lite konstigt att denne förr så elegante men hårdföre journalist inte själv tål att bli granskad. Adaktusson försvann så helt från arenan i slutet av valrörelsen med förklaringen att han ”tappat energin efter granskningen”.

KD vann trots Adaktusson en vacker framgång i EU-valet. Men när hans ställningstaganden kring aborter blev kända, lär det ha kostat partiet tusentals röster. Så kanske blir hans politiska karriär nu avkortad i förtid.

SVT:s valvaka blev f.ö. jobbig. Inte minst alla snuttar från partiernas valvakor, där folk tjöt av glädje varje gång det fanns chans att få synas i sändning. Alla tjöt, ty alla hade hittat något att glädja sig åt. MP att dom visserligen sargats sen förra EU-valet men gjort betydligt bättre än senaste riksdagsvalet. Sossarna tjöt för att siffrorna blev bättre än befarat.

Fi föll från fem procent till en halv. Förintade – men deras valvaka tjöt duktigt ändå. Fast deras utslagna ledamot Soraya Post medgav att hon var lite ledsen. ”För lite poströster,” vitsade en förment go gubbe från Göteborg (Tror dessvärre det var jag.)

Sune Tholin

Artikeltaggar

ÅmålEUGöteborgKinaKrönikorLars Adaktusson