Åmålspensionärer ute på Göta kanal

Familj
PUBLICERAD:
Ombord på båten avnjöt Åmålsresenärerna lunch.
Foto: Gustav Wennberg
Ett stort antal pensionärer i PRO i Åmål var nyligen ute och åkte på Göta kanal. Bibbi Aregarn Moberg som var med på resan rapporterar här:

Vi träffades i ottan i ett strålande väder, för att åka buss till Sjötorp. Där gick vi på M/S Bellevue. Befälhavaren Sonny Modig som var vår guide under resan berättade om Göta kanals historia. Sonny Modig är känd från tv, och har medverkat i ett antal tv-inspelningar och även i filmen om Göta kanal.

Båten med PRO-medlemmarna passerade 16 av totalt 58 slussar. Närmast sitter Margareta Stang.
Foto: Gustav Wennberg

Förmiddagskaffe och smörgåsar serverades ombord och resan startades. Göta kanal, som är Sveriges längsta byggnadsverk med sina 58 slussar, är ju Baltzar von Platens storverk. Arbetet med kanalen utfördes åren 1810–1832. Vi skulle åka igenom 16 slussar, med en nivåskillnad på cirka 40 meter.

Ett stopp gjordes för ett besök på Lyrestads hembygdsmuseum gjordes, där det visades allt från en telefonsamling till jordbruksredskap och interiörer av boendemiljöer från sekelskiftet.

Det serverades lunch, som vi uppskattade mycket, samtidigt som båten gled fram genom en idyll i det växlande landskapet, med skog, gårdar, och bebyggelse.

Efter fem timmars kryssning var vi framme i Töreboda och där väntade vår buss för att åter ta oss till Åmål.

I Sjötorp strömmade vattnet ner som en gardin i den djupa slussen.
Foto: Gustav Wennberg
Resan gick med passagerarbåten M/S Bellevue.
Foto: Gustav Wennberg
I Godhögen, mellan Lyrestad och Töreboda gör kanalen en skarp sväng.
Foto: Gustav Wennberg
Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.