Hoppa till huvudinnehållet

Lätt att hitta fina badplatser

Publicerad:
Det är aldrig långt till en badplats i Åmåls kommun.
Det är aldrig långt till en badplats i Åmåls kommun. Foto: Andreas Dagström

I Åmåls kommun är det aldrig långt till ett uppfriskande bad utomhus. Det går att bada nästan mitt i centrum och runtomkring lockar småsjöarna med fina badplatser i vackra omgivningar.

Det finns inte mindre än sex officiella badplatser inom Åmåls kommun. En sjunde är på gång. Det är det mindre badet, med sandstrand, som ligger mellan det gamla bryggeriet och Åmåls hembygdsmuseum. Annars är det Örnäsbadet, längst ut på udden vid Örnäs camping, som är den största och mest lättillgängliga badplatsen. Här finns barnvänliga badstränder, bryggor, hopptorn, handikappramp och gräsplaner. Och nära badet ligger Örnäsområdet som har en hel del att bjuda på för den som vill få upp värmen innan ett plums i de blå böljorna. Det finns tennisplaner, frisbeegolfbana, utegym och motionsspår med mera.

Mindre badsjöar

Badar man i centrala Åmål är det ju Vänerns vatten man svalkar sig i, men skulle vattentemperaturen vara avskräckande finns det, som sagt, flera andra alternativ i kanske mer snabbuppvärmda, mindre sjöar. I Ånimskog, två mil söder om Åmål, finns Lilla Bräcke vid Furusjön. Sjön är långgrund och brukar hamna på behagliga temperaturer under sommaren. Även här finns stora gräsytor, brygga, omklädningsrum och en vacker miljö med björkskog i bakgrunden. Åker man ut till Fengersfors, 25 kilometer sydväst om Åmål, väntar ett annat naturskönt bad - Knarrbysjön. Här är det lätt att vara med barnen på stora gräsytor. Det finns också en lekplats, brygga samt en beachvolleyplan.

Bada i kalven

Vid Edsleskog, två mil väster om Åmål, finns Klöverudsbadet. Även här finns en mindre lekplats, brygga och gräsytor. Du kan dessutom njuta av fin utsikt mot Högheden.

Nära Åmål, sju kilometer västerut, hittar du Forsbackabaden vid sjön Nedre Kalven. Här finns en mindre sandstrand, stora gräsytor och brygga. Vill man i stället spana in Tösse, strax söder om Åmål, kan man leta sig fram till mysiga Sandvarpet. Då badar man i Vänern antingen från sandstranden, klippor eller från bryggan.

Så det finns alla möjligheter att ta sig ett svalkande dopp i Åmåls kommun! Skulle det slå till och bli en kall och regnig sommar så finns det en simhall i centrala Åmål. I simhallen finns en 25 meters bassäng, varmvattenbassäng, ett vattenlekland för de minsta, två barnpooler samt bastu.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls hembygdsmuseumÅmåls simhallÅnimskogBadEdsleskogFengersforsNyheterÖrnäs friluftsområdeSommarTösseVänern

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.