Hoppa till huvudinnehållet

Värmlandsdebut för Åmålskonstnär

Publicerad:
Den lovande Åmålskonstnären Simon Henriques Danielsson ställer ut hos Mimmi Design i Grums från och med lördag.
Den lovande Åmålskonstnären Simon Henriques Danielsson ställer ut hos Mimmi Design i Grums från och med lördag.

Åmålsbördige Simon Henriques Danielsson har redan hunnit få ett visst anseende i konst-Sverige, trots att det bara gått några år sedan han lämnade Karlbergsgymnasiets bildestetsalar. På lördag har han sin första Värmlandsvernissage, hos Grumsbaserade Mimmi Design.

"Rummet utanför" är den övergripande titeln på utställningen som framför allt innehåller teckningar, collage och målningar. Behovet av att utrycka sig genom bilder har Simon Henriques Danielsson burit med sig sedan barnsben.

– Jag kan inte förklara varför, men innan högstadiet bestämde jag mig för att skapa minst en bild om dagen i en envis tro att det skulle utveckla mig, säger 21-åringen, som nyligen avslutade sina studier vid Önnestads konstskola i Kristianstad.

Utvald till Liljevalchs

Utställningen hos Mimmi Design i Grums innebär Värmlandsdebut för Simon Henriques Danielsson. Tidigare har han ställt ut på hemmaplan i Åmåls konsthall och 2015 hade han även den sällsynta äran att få delta i Liljevalchs vårsalong i Stockholm. Samma år belönades han för övrigt med Dalslands konstförenings ungdomsstipendium.

Mot bakgrund av sina tidiga meriter ser framtiden lovande ut för den unge Åmålskonstnären. Statusen tycks vila lika mycket på råtalang som hårt arbete. Under högstadietiden utvecklades tecknandet till att bli Simon Henriques Danielssons mest effektiva kommunikationsmedel med omvärlden. Kunskaperna fördjupades sedan med hjälp av engagerade bildlärare på Karlbergsgymnasiet.

– Där lärde jag mig att det finns så mycket mer man kan göra med sin konst. Jag kunde gräva djupare och förstärka kopplingen mellan mitt inre och yttre och förhoppningsvis också med andra, säger 21-åringen.

Vid sidan av Simon Henriques Danielsson ställer även Marianne Johansson från Åsensbruk ut hos Mimmi Design med start på lördag.

Artikeltaggar

ÅmålGrumsKonstLiljevalchsSimon Henriques Danielsson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.