Algblomning i flera sjöar

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Så här såg det ut vid sjön Östra Silen för några dagar sedan.
Foto: Christian Rådén
Algblomning förekommer just nu i Östra Silen i Bengtsfors och vid Snäckeslussen i Mellerud, men också i Ivägsjön vid den kommunala badplatsen Munkvillan i Steneby och vid Sunnanå i Mellerud.

Dalslands Miljö- och Energiförbund har tagit prover i vattnet vid Östra Silen efter att en upptäckt gjorts om misstänkt algblomning i sjön Östra Silen. Förbundet konstaterar att det handlar om alger och inte om något utsläpp, vilket det har florerat oro för på sociala medier.

– Vi var ute under tisdagen och tittade. Men det hade regnat och vi kunde inte se något. Vi kom nog dit för sent, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Hanna Laakso.

Det är en neonblå yta på vattnet.
Foto: Christian Rådén

Vattenprover har tagits i Östra Silen och Snäcke, men eftersom det inte handlar om kommunala badplatser görs inga analyser. Det har däremot Bengtsfors kommun gjort vid Ivägsjön i Steneby, där det också rapporteras om algblomning vid badplatsen Munkvillan.

– Vi återkommer med besked om provsvaren under torsdagen, säger enhetschefen Gustaf Fredriksson.

Avråder från bad

Dalslands Miljö- och Energiförbund fortsätter en tid att avråda allmänheten från att bada i de berörda sjöarna.

– Särskilt små barn och djur ska vara försiktiga. De är extra känsliga, säger Hanna Laakso.

Har ni konstaterat att det handlar om algblomning eller kan det vara någon form av utsläpp?

– På de bilder vi har fått in tyder allt på att det är alger. Det är blågröna färger på vattenytan och det brukar se ut så här. Vi har inte konstaterat vilken typ av alger det rör sig om och vi vet inte om de är giftiga. Men vi kan utesluta att det handlar om någon form av utsläpp.

Hur vanligt är det med algblomning i dalsländska sjöar?

– Inte så vanligt. Det handlar heller inte om några övergödda sjöar så det är lite konstigt att det här har hänt, säger Hanna Laakso.

Det ska man göra

Den som efter bad eller annan kontakt med algblommande vatten visar tydliga sjukdomssymtom som hudutslag, klåda, ögonbesvär, huvudvärk, magsjuka och illamående ombeds ta kontakt med sjukvården.

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.