Hoppa till huvudinnehållet

Dalslands gille ute på kanalen

Publicerad:
Göteborgsdalslänningarna var nöjda efter god mat och en tur på vad de kallar en av Europas vackraste kanaler.
Göteborgsdalslänningarna var nöjda efter god mat och en tur på vad de kallar en av Europas vackraste kanaler. Foto: Sven Pettersson/Dalslands gille

50 medlemmar från Dalslands gille i Göteborg var häromveckan på resa på Dalslands kanal. Trots deras nära kopplingar till landskapet visade det sig att många av Göteborgsborna aldrig rest på kanalen förut.

Resan ägde rum den 13 juni. Sven Pettersson, som har sina rötter i Bengtsfors, hade tagit initiativ till resan och satt samman dagens program.

Föreningen Dalslands gille i Göteborg samlar Dalslandsbördiga stadsbor för samkväm av olika slag. Den här gången var det 50 medlemmar som satte sig på bussen norrut mot Köpmannebro. Där väntade kanalbåten ms Storholmen och dess befälhavare Sture Holmdahl med besättning.

På väg mot första slussen och vidare mot Håverud avnjöts kaffe och smörgås ombord. Vid Dalsland Center och akvedukten blev det landstigning så att passagerarna kunde se sig omkring en stund. Några såg på samlingsutställningen om konstnären Lisbeth Claesson och några handlade souvenirer.

Sture Holmdahl och Sven Pettersson guidade gemensamt under kanalresan genom det sköna landskapet och förbi många slussar på vägen mot Bengtsfors. Annika Holmdahl och hennes medarbetare serverade också varmrökt lax till lunch på båten.

Väl framme väntade bussen i hamnen och Sven Pettersson och Hans Bryntesson bjöd på en guidad tur genom Bengtsfors. De berättade om hur samhället ser ut i dag och jämförde med hur det såg ut för 40-, 50- och 60-talen.

Den planerade middagen på restaurang Stenebygrytan blev någon timme försenad. Bilköerna som uppstod efter bussolyckan i Billingsfors, gjorde att gillesresenärernas buss fick vända och åka en vacker omväg runt sjön Ärtingen.

Artikeltaggar

DalslandDalslands gille i GöteborgDalslands kanalNyheterStorholmen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.