Hoppa till huvudinnehållet

Fängelse fastställt för bankbedrägeri

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se

Hovrätten sänker inte straffet. Domen på ett och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri står fast för den Åmålsbo som i sitt tidigare arbete på bank förde över 1,7 miljoner kronor till sitt eget konto, genom att förfalska lån.

Den före detta bankanställda har sedan tidigare erkänt brottet, men hade överklagat tingsrättens dom för att personen ville att fängelsedomen skulle ändras till villkorlig dom och samhällstjänst, eventuellt i kombination med böter, alternativt att fängelsestraffet åtminstone skulle kortas.

Åmålsbon ville att det skulle räknas in som förmildrande omständigheter att personen exempelvis både kan och vill betala tillbaka de 1,7 miljoner kronor i skadestånd som banken tilldömts och att personen till följd av brottet förlorat möjligheter att arbeta inom sitt yrke.

Under fyra år

Hovrätten menar dock att brottet är så allvarligt att förmildrande omständigheter redan är inräknade i tingsrättens dom.

Brotten inträffade mellan 2013 och 2017. Det handlar om att den bankanställda förde över 18,2 miljoner kronor till olika företagskonton som upprättats och därifrån 1,7 miljoner kronor till sitt eget konto. Lån beviljades till företag som inte existerade, genom att osanna skuldebrev skrevs. Bland de drabbade finns tre personer från Säffle.

Åmålsbon är inte tidigare straffad, utan berättade under rättegången att de ekonomiska problemen började i samband med en skilsmässa. Till att börja med var det frågan om att rädda en svajig ekonomi, men senare fanns även ett köpberoende med i bilden.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarFängelseHovrätten för Västra SverigeÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.