Hoppa till huvudinnehållet

Otydligt brev gav nior fel gymnasiebesked

Publicerad:
Mats Aronsson, verksamhetschef för Karlbergsgymnasiet, och Jonathan Lindström, en av skolans fyra rektorer.
Mats Aronsson, verksamhetschef för Karlbergsgymnasiet, och Jonathan Lindström, en av skolans fyra rektorer. Foto: Elinor Thuresson

Otydlig information i ett brev som gick ut i veckan gav nior i Åmål, Säffle och Årjäng fel antagningsbesked.

Fyrbodals antagningskansli räknade inte in alla sökta utbildningar, utan hälsade elever med Karlbergsgymnasiet som förstahandsalternativ välkomna till Bengtsfors. Oroliga elever och anhöriga ringde skolan och undrade vad som stod på.

Ett mejl skickades senare ut för att förtydliga.

Förvirringen har uppstått på grund av skarven mellan antagningskansliernas ansvarsområden. Eleverna och skolorna i Åmål, Säffle och Årjäng hör till Värmlands gymnasieantagning, medan eleverna och skolorna i Mellerud, Bengtsfors och Ed hör till Fyrbodals.

Fyrbodals antagningskansli skickade då ut ett särskilt slutbesked om gymnasieantagningen per post till elever i Åmål, Säffle och Årjäng. Problemet var att i brevet listades enbart de utbildningar som eleven sökt på något gymnasium i Fyrbodal. Så en elev som till exempel sökt en utbildning på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors i tredje hand, medan första- och andrahandsalternativen var på Karlbergsgymnasiet i Åmål eller Herrgårdsskolan i Säffle, fick Bengtsfors i topp och hälsades välkommen med svarstalong, kallelse till uppropet och allt.

Lätt fel intryck

Informationen som saknades i brevet var att utbildningar sökta i andra antagningsområden fortfarande räknades och att just det här beskedet bara handlade om Fyrbodals utbildningar.

Elever som läste brevet fick lätt intrycket att de inte kommit in på de andra utbildningar som de hellre ville gå.

Mats Aronsson, verksamhetschef vid Karlbergsgymnasiet, berättar om hur en elev som blivit lurad av brevet grät i telefon.

– Det här berör ganska många, säger han.

Tydligare information fanns på antagningskansliets internetsida. Men det är att begära för mycket att 15–16-åringar ska hitta dit, tycker Mats Aronsson:

– En blivande elev ska inte behöva gå in och leta.

Rätt på datorn

Elever som bor i till exempel Mellerud och Bengtsfors och hör till Fyrbodals antagningsområde, har inte fått ett sånt här brev. De har en inloggning och får sina besked via datorn och där visas alla sökta utbildningar.

Åmålselever som loggar in på datorn i Värmlands söksystem, får också rätt besked, med alla sina sökta utbildningar, oavsett ort. Men otydligheten hann skrämma en och annan elev, innan Fyrbodals antagningskansli på Karlbergsgymnasiets begäran skickade ett förtydligande mejl till dem som fått brevet.

– Vi har ställt krav att om det ska skickas ett sånt här brev nästa år, så måste det vara tydligare. Det är jättekonstigt för eleverna att informationen inte är med, säger Mats Aronsson.

Åmåls kommun har de senaste dagarna försökt på alla vis att informera de berörda eleverna.

– Nu hoppas jag att vi har kunnat nå alla oroliga med rätt information, så de kan gå tillbaka till att njuta av sommarlovet, säger Mats Aronsson.

Mats Aronsson är verksamhetschef för Karlbergsgymnasiet och Jonathan Lindström är en av skolans fyra rektorer

Artikeltaggar

ÅmålGymnasieantagningenGymnasieskolanJonathan LindströmKarlbergsgymnasietMats AronssonSkola och utbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.