Hoppa till huvudinnehållet

Gamla kyrkan i Tösse togs ur bruk

Publicerad:
En avslutande gudstjänst hölls i lördags i Tösse gamla kyrka innan den togs ur bruk för att säljas. Gudstjänsten förrättades av kontraktsprost Thomas Holmström och altarljusen släcktes och bars ut.
En avslutande gudstjänst hölls i lördags i Tösse gamla kyrka innan den togs ur bruk för att säljas. Gudstjänsten förrättades av kontraktsprost Thomas Holmström och altarljusen släcktes och bars ut. Foto: Karin Olsson

En avslutande gudstjänst hölls i lördags i Tösse gamla kyrka innan den togs ur bruk för att säljas. Gudstjänsten förrättades av kontraktsprost Thomas Holmström.

Tösse gamla kyrka är byggd i romansk stil på 1200-talet och troligen ersatte den en gammal stavkyrka. Kyrkan har genomgått många förändringar genom århundradena. På 1700-talet förlängdes den åt öster och fönstrens form förändrades. Torn har byggts och rivits och takmålningar har tillkommit och försvunnit.

Det är inte heller första gången som kyrkan tagits ur bruk. Redan 1812 övergavs kyrkan. Vid 1800-talets början hade socknarna Tösse och Tydje slagits ihop och tills Tösse nya kyrka stod klar 1848 användes Tydjes kyrka. Tösse gamla kyrka lämnades att förfalla, men såldes 1832 och byggdes efter en tid om till sädesmagasin.

Utan uppvärmning

På 1930-talet skänktes den till församlingen och efter omfattande renoveringsarbeten på 1950-talet återinvigdes den 1961 till gudstjänstlokal. Den saknar uppvärmning, och på senare år har den bara använts vid ett fåtal tillfällen varje sommar.

Nu har alltså kyrkan åter tagits ur bruk för att säljas.

 • Den avslutande gudstjänsten hölls av kontraktsprost Thomas Holmström. Organisten Martin Hasselgren spelade på liten bärbar orgel från 1930-talet.
  Den avslutande gudstjänsten hölls av kontraktsprost Thomas Holmström. Organisten Martin Hasselgren spelade på liten bärbar orgel från 1930-talet. Foto: Karin Olsson
 • Tösse gamla kyrka är ursprungligen från 1200-talet och avlystes som kyrka redan 1812 och användes under lång tid som magasin. Den återinvigdes 1961, men har på senare år bara använts vid ett fåtal tillfällen varje sommar.
  Tösse gamla kyrka är ursprungligen från 1200-talet och avlystes som kyrka redan 1812 och användes under lång tid som magasin. Den återinvigdes 1961, men har på senare år bar… Foto: Karin Olsson
 • Församlingen tågade ut ur kyrkan till tonerna av orgelpostludiet.
  Församlingen tågade ut ur kyrkan till tonerna av orgelpostludiet. Foto: Karin Olsson
 • Kontraktsprost Thomas Holmström, tillsammans med kyrkoherde Lotta Cohén och Grethel Holmgård, ordförande i kyrkorådet, som båda bekräftar att beslutet är väl förankrat.
  Kontraktsprost Thomas Holmström, tillsammans med kyrkoherde Lotta Cohén och Grethel Holmgård, ordförande i kyrkorådet, som båda bekräftar att beslutet är väl förankrat. Foto: Karin Olsson

Den avslutande gudstjänsten hölls av kontraktsprost Thomas Holmström. Organisten Martin Hasselgren ringde för sista gången i den väggfasta klockan i koret med sin speciella klang, och spelade på liten bärbar orgel från 1930-talet två psalmer som verkade valda på temat tidens gång på jorden och andlighetens evighet – som i psalm 201:4 ”Allt kött är hö. Allt flyktar här, och snart förvissna gräsen. Hos dig allena, Herre, är ett oförgängligt väsen”.

Thomas Holmström gav en kort historik och nämnde att det handlade om ekonomi när kyrkan avlystes 1812. Han angav det minskade intresset som orsak nu, liksom hur vi använder våra resurser. I sin betraktelse reflekterade han över dem som varit med och byggt kyrkan i glädje och stolthet och om hur generationer kommit och gått.

Tågade ut

– Det är säkert många som känner sorg nu, men kyrkan är folket och jag tror inte att det är byggnaden som vi ska fixera oss vid. För mig är det sorgligaste om vi tappar bort det som finns på insidan, säger Thomas Holmström i sin betraktelse.

Kyrkan avlystes till sist formellt. Altarljusen släcktes och bars ut och de församlade tågade ut ur kyrkan till orgeltoner.

Kyrkoherde Lotta Cohén och Grethel Holmgård, ordförande i kyrkorådet, bekräftar båda att beslutet är väl förankrat och fattat i kyrkofullmäktige.

– De senaste åren har gamla kyrkan endast använts fyra – fem gånger till sommarkvällsmusik med andakt, samt till enstaka dop och bröllop. En fastighetsutredning tillsattes redan för fem år sedan, och det har diskuterats långt innan jag kom hit, säger Lotta Cohén.

Hon har tankar om att nischa kyrkorna i pastoratet på olika sätt:

– Att Tösse kyrka är så stor kan vi ta vara på. Den är fantastisk till olika event som konserter och utställningar. Det finns andra sätt att predika evangelium. Vi kan göra det lite mer spännande, säger Lotta Cohén.

Artikeltaggar

Grethel HolmgårdLotta CohénMartin HasselgrenNyheterThomas HolmströmTösse

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.