Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: En haverikommission är nödvändig

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Balderkliniken slog hastigt igen dörrarna i april efter hälso- och sjukvårdsnämndens beslut. Först i förra veckan skickade Västra Götalandsregionen ut ett ordentligt informationsbrev till patienterna, om till exempel var journaler och provsvar finns och om hur listningen över länsgränsen fungerar.
Balderkliniken slog hastigt igen dörrarna i april efter hälso- och sjukvårdsnämndens beslut. Först i förra veckan skickade Västra Götalandsregionen ut ett ordentligt informationsbrev till patienterna, om till exempel var journaler och provsvar finns och om hur listningen över länsgränsen fungerar. Foto: Andreas Dagström

Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet i regionen har krävt och fått gehör för en haverikommission för att utreda vad som har hänt i primärvården i Åmål (Provinstidningen 15 maj). En sådan utredning har mitt fulla stöd. En ansvarsutredning krävs för att se om man fortfarande kan ha förtroende för koncernkontoret och politiker.

Socialdemokraterna säger att det var klart sedan i höstas att Balderkliniken skulle stängas. Detta meddelades aldrig företaget som faktiskt var avtalsrättslig kontraktspart med regionen. Kanske hade man medvetet bestämt sig för att avsluta kontraktet på olagligt vis?

Tjänstemännen i den så kallade granskningsgruppen ansåg sannolikt att uppdraget var att stänga Balderkliniken under alla omständigheter. Arbetsmetoderna var i strid med deras egna arbetsrutiner. Detta ses i en granskningsrapport som regionens interna revisionsenhet publicerade 14 april 2018. I den kritiserades tidigare handläggningar.

Det verkar som om vissa politiker och tjänstemän har parallellförhandlat, även på helger med Medpro, samtidigt som sistnämnda förhandlade med Balderkliniken om köp av verksamheten. Balderklinikens ledning tog upprepade gånger kontakt med hälso- och sjukvårdsnämnden för att få en direkt kommunikation. Vi fick inga svar. De har aldrig besökt oss, trots flera inbjudningar, och vi har aldrig bjudits in till något möte med politikerna

Jag fick ett samtal från granskningsgruppen den 5 april med hot till Balderklinikens ägare om att skriva under avtalet med Medpro före klockan 17 samma dag. Annars skulle Balderkliniken stängas i början av veckan efter. Eftersom Medpros avtalsförslag var högst orimligt, drog regionen avtalet från Balderkliniken, för att ett par dagar senare överlämna det till Medpro, enligt planen.

En höjning av ersättningen på 12 procent för vården i Åmål beslutades av en enig hälso- och sjukvårdsstyrelse den 14 juni 2018. De insåg att invånarna i Åmål inte kunde få en jämlik vård i förhållande till invånarna i Bengtsfors och Mellerud med de pengar Balderkliniken hade fått.

Varför röstade hälso- och sjukvårdsnämnden för en stängning av Balderkliniken innan den nödvändiga höjningen av ersättningen till Åmål blev utbetald? Vilken roll spelade tjänstemännen i detta beslut?

Varför tog tjänstemän och hälso- och sjukvårdsnämnden inte hänsyn till att primärvården i Åmål var grovt underfinansierad och med svårighet kunde vara jämlik?

En haverikommission måste självklart utvärdera hur det politiska beslutet fattades. Dock blir detta värdelöst och utan trovärdighet om man inte går till botten i hur tjänstemännen har jobbat och hur de har påverkat den politiska ledningen till att tro att Balderkliniken inte uppfyllde krav- och kvalitetsboken. Tjänstemännen har agerat på ett sätt som gör att de har förlorat sin trovärdighet.

Stein Bergheim

grundare till Balderkliniken

Artikeltaggar

ÅmålBalderklinikenInsändareNorra hälso- och sjukvårdsnämndenPrimärvårdVårdcentralerVästra Götalandsregionen