Oscar Svanström nådde nya höjder

Publicerad:
Oscar Svanström tog sin första bronspeng i senior-SM i styrkelyft. Foto: Privat

Säffle Atletklubbs unga superlöfte i styrkelyft, 17-årige Oscar Svanström från Åmål, fortsätter att briljera. I helgen tog han sin första seniormedalj under SM-veckan i Malmö och slog samtidigt tre nordiska ungdomsrekord.

I lördags gjorde han det igen. Han hade som mål att ta minst en pallplats och det lyckades han med. Styrkelyftaren Oscar Svanström från Åmål tog brons i sitt andra svenska mästerskap för seniorer under SM-veckan i Malmö. Dessutom var han yngst i tävlingen med bred marginal.

– Riktigt kul att ta första seniormedaljen. Det skiljde 30 år mellan mig och segraren, säger Oscar Svanström och skrattar.

Inte nog med att han är ny trea i Sverige. Han innehar nu också tre nordiska ungdomsrekord. I knäböj (160 kilo), marklyft (192,5 kilo) och totalen 442,5 kilo. I bänkpress blev det – “bara”, som han uttrycker det – nytt personbästa med 90 kilo på stången.

I september väntar nästa anhalt i karriären – nordiska ungdomsmästerskapen i Danmark, dit den trefaldige rekordinnehavaren borde komma som favorittippad.

– Jag vet inte hur motståndet är än, men målet är att vinna, säger Oscar Svanström.

Femteplats för Rebecka

Det blev dessutom en femteplats för Säffle AK:s Rebecka Karlsson, också från Åmål, i 57-kilosklassen på SM i klassiskt styrkelyft i torsdags. Rebecka lyfte 115 kilo i knäböj, 57,5 kilo i bänkpress och 150 kilo i marklyft; totalt 322,5 kilo.

Rebecka var 7,5 kg från fjärdeplatsen och gjorde ett försök på det svenska juniorrekordet i marklyft på 162,5 kilo i sitt sista lyft, men det lyckades inte den här gången.

Artikeltaggar

Oscar SvanströmSport

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare