Hoppa till huvudinnehållet

Visgruppen FJK spelar på Saga onsdag

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
FJK är Anders Forsslund, Christer Jonasson och Mats Klingström. På onsdag kommer de till Åmål.
FJK är Anders Forsslund, Christer Jonasson och Mats Klingström. På onsdag kommer de till Åmål.

På onsdag kommer den välmeriterade vistrion FJK till Åmål för att ge en spelning i Sagabiografens semesterstängda salong. För uppvärmningen svarar ett lokalt musikergäng som frontas av kommunens kanske mest välsjungande bibliotekarie.

Nu var det visserligen rätt länge sedan FJK hade sin storhetstid, men bland många musikintresserade är gruppen fortfarande ett hett namn. Deras numera ganska sporadiska spelningar brukar locka en hel del folk och dalsländska fans kan glädja sig åt att det närmast väntar ett nedslag på Sagabiografen i Åmål under onsdagskvällen.

Genombrott i Ö-vik

FJK bildades 1981, gjorde sina första framträdanden på anrika stockholmskrogen Pelikan och slog igenom på Skulefestivalen i Örnsköldsvik året efter. Då lades också grunden till den status de senare fått som förnyare av den svenska visan.

Bandet, som består av Anders Forslund (kontrabas, dragspel), Christer Jonasson (gitarr, munspel, dragspel) och Mats Klingström (gitarr), har gjort några pauser genom åren men publikens efterfrågan och längtan har alltid fått dem att skriva nytt och ge sig ut på vägarna igen. Så sent som förra året presenterade FJK ett gäng nyöversatta låtar, bland annat med inspiration från Karibien och Sydamerika.

Diskbänkssamba

För uppvärmningen på Sagabiografen svarar den sjungande Åmålsbibliotekarien Gunnar Källström som tillsammans med Dennis Bromander samt Olof och Rut Källström kommer att framföra sånger av Woody Guthrie i svensk översättning. Källström utlovar också lite "samba från diskbänken", vad det nu kan tänkas innebära.

Artikeltaggar

FJKGunnar KällströmMusikSagabiografen ÅmålÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.