Hoppa till huvudinnehållet

Grundprincipen intakt när Forsbacka firar femtio

Publicerad:
1972 blev det uppståndelse på den nybyggda tolvhålsbanan när Sven Tumba kom på besök.
1972 blev det uppståndelse på den nybyggda tolvhålsbanan när Sven Tumba kom på besök. Foto: Forsbacka GK

När Forsbacka Golfklubb bildades 1969 bestämde den ursprungliga styrelsen att det skulle finnas en grundtanke – rimliga priser så att alla har råd att spela golf. Den tanken finns kvar när klubben till helgen firar 50 år.

– Vi har fortfarande de absolut lägsta avgifterna i regionen, så grundtanken finns kvar, säger klubbens nuvarande ordförande Per Svenhage.

Men 1969 var det Lars Bäcker, sonen Anders Bäcker, Bengt Håkansson och Hans Nordström som bildade den ursprungliga styrelsen och grundade Forsbacka Golfklubb och grundidén med billig golf.

– Lars Bäcker gick till industriföreningen som utsåg de här fyra till klubbens styrelse. Han samlade också ihop en ansenlig summa pengar, berättar Per Svenhage.

Från början var det tänkt att golfbanan skulle ligga kring Baldersnäs, men när den kände banarkitekten Nils Sköld åkte runt och letade lämpliga platser fann han området kring Forsbacka. Det fanns bara ett problem.

– Det låg en stor granskog där, som senare drogs upp för hand. Ett enormt jobb krävdes, säger Svenhage.

En bana med tolv hål stod klar 1971 innan de resterande hålen byggdes 1974. Men 1972 blev det uppståndelse på den nybyggda tolvhålsbanan när Sven Tumba kom på besök. Ett hundratal intresserade hade då samlats för att lära sig golf av mästaren i egen hög person och folk stod förstenade när den trefaldige hockeyvärldsmästaren höll låda om hans nya idrottsliga passion.

  • Porträtt av klubbens grundaren, Lars och Anders Bäcker.
    Porträtt av klubbens grundaren, Lars och Anders Bäcker. Foto: Forsbacka GK
  • Porträtt av Bengt Håkansson och Hans Nordström, två av klubbens första styrelsemedlemmar.
    Porträtt av Bengt Håkansson och Hans Nordström, två av klubbens första styrelsemedlemmar. Foto: Forsbacka GK

Under klubbens tidiga år erbjöds barnpassning för två kronor i timmen medan föräldrarna spelade golf. Och hade man fler barn, ja då fick man rabatt för varje unge.

– Jag är 53 år nu, så jag minns att jag själv blev passad där, säger Per Svenhage som varit medlem sedan 1974.

På viktiga tävlingar som Riksmästerskapen för äkta makar och Forsbacka Open har det genom åren spelats högklassig golf på klubben. Jesper Parnevik var dessutom på Forsbacka på konfirmationsläger som ung.

Från början upplät kommunen marken och fastigheterna, men på 90-talet köpte klubben loss området. Idag har klubben 835 medlemmar fördelat över Dalsland och Värmland.

Jubileum på lördag

På lördag firas 50-årsdagen med pompa och ståt. En tävling med nästan 150 deltagare under dagen i tränaren Kristofer Karlssons regi och sedan prisutdelning och fest på kvällen. Klubbens första ordförande, Hans Nordström, är inbjuden liksom förste banintendent Kurt Carlsson.

Ledamoten Ulrika Abrahamsson och Glenn B Eriksson utgör värdparet och ordförande Per Svenhage håller tal.

Artikeltaggar

Forsbacka GolfklubbGolfHans NordströmKristofer KarlssonUlrika Abrahamsson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.