Hoppa till huvudinnehållet

Gymnasieelever i Dalsland skolkar mindre

Publicerad:
Reporter Emma Lindell
Emma Lindell
emma.lindell@nwt.se

Under det gångna året har 4 724 gymnasieelever i hela Västra Götaland fått studiebidraget indraget. Det motsvarar 8,5 procent av eleverna och andelen har ökat med 0,3 procent jämfört med föregående läsår. Men eleverna i Dalsland tycks gå emot trenden.

Totalt sett i Sverige ökar antalet indragna studiebidrag till följd av skolk. Under läsåret 2017/2018 låg andelen indragna studiebidraget på 8,5 procent. Ökningen till 8,7 procent under det gångna läsåret är rekordhög, rapporterar CSN.

I Mellerud har 10,3 procent av gymnasieeleverna under förra läsåret fått sitt bidrag indraget.

Eleverna i Åmåls och Bengtsfors kommuner går emot trenden. Istället för en ökning har andelen i Åmål sjunkit från 3,6 procent till 0,4 procent, jämfört med läsåret 2017/2018. I Bengtsfors har det sjunkit från 8,5 procent till 2,8 procent.

Rapporten visar också att i Dals-Ed är det inga av de 75 gymnasieeleverna som mist sitt studiebidrag.

Enligt CSN:s rapport ökar den ogiltiga frånvaron på de fristående skolorna medan motsvarande siffra på de kommunala skolorna är oförändrad. Fristående skolor har en ogiltig frånvaro på 10,0 procent, motsvarande siffra för kommunala skolor är 8,3 procent.

Rapporten visar också att fler pojkar än flickor skolkar. Hela 64 procent av skolkarna är pojkar.

Gymnasieskolor ska rapportera in skolk till CSN om en elev har minst fyra timmars upprepad frånvaro under en månads tid.

Läsåret 18/19
Totalt antal elever med studiehjälpAntal elever med indragen studiehjälpAndel elever med indragen studiehjälp
Bengtsfors 17652,8%
Dals-Ed 7500,0%
Mellerud 1461510,3%
Åmål 76430,4%

Artikeltaggar

EkonomiInrikes/utrikesNyheterstudiebidragVärmlands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.