Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: 92 miljoner kronor till vård och personal

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu-sjukvården hittills i år har ett underskott på 64 miljoner kronor, skriver de socialdemokratiska regionpolitikerna.
Nu-sjukvården hittills i år har ett underskott på 64 miljoner kronor, skriver de socialdemokratiska regionpolitikerna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I juni klubbades budget för Västra Götalandsregionen. I ett slag förlorade vården i Fyrbodal och dess personal drygt 92 miljoner kronor för 2020 till kortare köer, fler vårdplatser och höjda grundlöner. Det är nämligen så mycket det skiljer mellan det socialdemokratiska förslaget till budget och det Moderatledda regionstyrets, nu beslutade, budget för Fyrbodal.

Det socialdemokratiska förslaget ger vården full uppräkning för de kostnader som väntar vården, för material, utrustning, transporter med mera. Det gör inte det Moderatledda styrets. Istället förväntas vårdcentraler och sjukhus i Fyrbodal, där Nu-sjukvården hittills i år har ett underskott på 64 miljoner kronor, klara vård och utgifter ändå. Vi misstänker att det Moderatledda styrets representanter i såväl norra hälso- och sjukvårdsnämnden som i styrelsen för Nu-sjukvården är ytterst tacksamma för att vi socialdemokrater lyckades driva igenom att förra årets underskott avskrevs, så att de slipper åtminstone det oket.

Till skillnad från partierna som ingår i den styrande borgerliga koalitionen i regionen – M, L, C, KD och MP – lägger Socialdemokraterna pengar till höjda grundlöner utöver den redan beslutade höjningen av OB. Till skillnad från detta M-ledda styre ger vi dessutom full kompensation för höjda löner i centrala avtal. De satsningar vi gör på höjda grundlöner – totalt drygt 600 miljoner för 2020–2022 – är för att starta arbetet med att Västra Götalandsregionen nå minst riksgenomsnitt för grundlönerna. I dag ligger flertalet vårdyrken under, eller till och med långt under, vad de skulle tjänat om de jobbat i en annan region. Vi vill ha en handlingsplan, och pengar avsatta, för att nå detta mål. Till detta säger M-styret nej.

Satsa på egen personal

Vi socialdemokrater vill använda de skattemedel och statsbidrag som regionen har och får till att göra satsningar i den egna vården och på den egna personalen. Inte till att göra fler affärsområden inom sjukvården, köpa privat vård för mer än dubbla kostnaden eller hyra in personal för ibland tredubbla kostnaden mot vad den egna vården och personalen kostar.

Inte heller vill vi göra stora investeringar i nya operationssalar som ska hyras ut till privata vårdbolag. Vi tycker att det är mycket viktigare att se till så att de operationssalar som redan finns på de egna sjukhusen underhålls, så att inte fler sjukhus än Näl ska behöva sätta upp tält för att förhindra att det regnar in.

Utöver detta förlorade alla som är 65 år och äldre rätten att få avgiftsfria besök hos sjuksköterska på vårdcentralerna och att få ett avgiftsfritt besök hos tandhygienist varje år, så som vi socialdemokrater ville.

Det är tveklöst så att det gör skillnad vem som styr.

Bijan Zainali (S)

oppositionsregionråd

Louise Åsenfors (S)

ersättare i regionstyrelsen

Carina Åström (S)

vice ordförande Nu-sjukvården

Artikeltaggar

InsändareNU-sjukvårdenRegionfullmäktigeSocialdemokraternaVästra Götalands länVästra Götalandsregionen