• idag
  22 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -0°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Dummare i morgon?

Krönikor
PUBLICERAD:
Kolumnen. 16 juli 2019.

Kanske blir vi inte klokare än så här. IQ-nivån har slutat att höjas, rapporterar engelska BBC.

Man började mäta för hundra år sen. Intelligensnivån har sedan ständigt ökat. Genomsnittligt folk nuförtiden, skulle närmast betraktats som genier 1919.

Men nu verkar höjningen avta. Forskarna har noterat att IQ:n rent av är på nedgång – att människan nått toppen av sin intellektuella potential.

Man kan fråga sig varför. Fast lika intressant är väl varför höjningen inleddes för hundra år sen. Kan det ha berott på att vi hade en viss outnyttjad kapacitet som fick stimulans av förbättrad föda och sjukdomsbekämpning. Men att vi nu inte kommer längre.

Märkligt under alla förhållanden. Någon ännu skarpsinnig PD-läsare som kan ge oss ett svar? Medan vi ännu förstår.

I stadshuset ser man tydligen inte problemen med grushögar. Kommunens tillväxtchef Thomas Carlson trädde fram och förklarade för bluesföreningen hur det ligger till. Och för någon vecka sen kommenterade kommunalrådet Michael Karlsson (S) saken. Han hade inte följt ärendet så noga men räknat med att gruset skulle vara borta i god tid.

Man skyller också på länsstyrelsen som segat med tillstånd för muddring av djuphamnen. Så att den åter ska bli djuphamn. Så fartyg kan hämta gruset som ett av kommunens företag sålt och naturligtvis vill ska nå kunden.

Men herregud! Ska kommunen verkligen finna sig att senfärdiga tjänstemän på länsstyrelsen får beröva oss vår hamn? Vilka kontakter har kommunen tagit? Vad säger landshövdingen om att vår djuphamn inte kan användas?

Eller menar länsstyrelsen att Åmål åter ska bli skuthamn. Hög tid för Michael Karlsson att ryta till.

Så till Fisktorget i Åmåls kulturkvarter. I grannskapet firas Åmåls fina bokdagar. Nyligen lyftes Ida Bäckmann fram med egen gata och plats. Redan Lennart Widing kände för området och såg till att det blev en minnessten på just Fisktorget. Widing var noga med att namnet blev rätt. Något fiske har aldrig bedrivits där på torget. Däremot sålde man fisk där. Alltså Fisktorget.

Nu har kommunen likväl satt upp en skylt som berättar om ”Fisketorget”. Slarvfel på en lapp är väl inte hela världen. Men låt någon sakkunnig på förhand kolla informationstavlor med kulturella ambitioner.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.