Hoppa till huvudinnehållet

Svenskarna väljer hemmasemester i sommar

Publicerad:
Campingen slår rekord i sommar när allt fler svenskar att spendera semestern hemma i stället för att åka utomlands. Arkivbild.
Campingen slår rekord i sommar när allt fler svenskar att spendera semestern hemma i stället för att åka utomlands. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Allt fler svenskar väljer bort utomlandsresan och stannar hemma på semestern, och besöksnäringen jublar över rekordsiffror.

Svag krona, förra årets rekordvärme och den pågående klimatdebatten bidrar till trenden.

Särskilt populärt verkar det vara att åka på campingsemester, och hos Nordic Camping-First Camp som äger 40 campingar från sydvästra Danmark till Luleå har sommaren slagit rekord.

Hittills har de ökat sina intäkter med 20 procent jämfört med samma period 2018.

– Vi är förbluffade över det höga trycket. Förra året var en rekordsommar, i år är det ännu bättre. Dels är svenska kronan svag, dels vill fler svenskar semestra på hemmaplan, säger Johan Söör, vd.

Han tror att svenskarna tänker till en extra gång när de ska boka sin semesterresa, och berättar att en norsk studie nyligen visat att camping är den klimatsmartaste semesterformen.

– Det finns en ökad medvetenhet. Även på våra campingar är gästerna mer medvetna när det gäller sopsortering, säger Johan Söör.

Stark trend

Svenska turistföreningen, STF, vars bokningar till största del kommer från svenska gäster har också märkt trenden.

Deras bokningar har hittills ökat med elva procent jämfört med förra sommaren. Klimatdebatten, den svaga kronan och det förra årets soliga väder framhålls även här som bidragande orsaker.

Bland de populäraste resmålen finns klassiska Gotland, Öland och Österlen. Men det finns också ett stort intresse för att bege sig ut i naturen för att vandra och leva friluftsliv, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig.

– Och det gäller inte bara i fjällen, från norr till söder i är det jättepopulärt, man vill röra på sig och vara ute i naturen på semestern.

Hon tillägger att intresset för att berätta om sitt hemmasemestrande på sociala medier vuxit sig större än någonsin.

– Den stora trenden i sommar är att svemestra, alltså spendera semestern i Sverige. Det har fått enormt genomslag och man märker att finns en stolthet bland många i att man väljer bort att åka utomlands, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig.

I skrivande stund har nära 14 000 semesterbilder på Instagram taggats med hashtagen svemester.

Högt tryck

I natursköna Höga Kusten har det varit ett högt tryck från besökarna.

– Vi har märkt av trenden med mycket besökare både landvägen och båtvägen. Många entreprenörer vittnar om rekord och vår turistservice har haft mer än fullt upp. Hittills i sommar har vi haft dubblat besöksantalet på vår hemsida jämfört med i fjol, säger Mia Karlsson, vd på Höga Kusten Destination.

Hotelljätten Scandic upplever också att klimatdebatten, fjolårets varma sommar och en svagare krona bidragit till ett större intresse att semestra på hemmaplan.

– Vädret har hittills varit bra för det. Vid mildare väder ser vi ett större intresse för att semestra i storstäder, gärna i kombination med nöjesfält och andra aktiviteter och vid varmare väder ett större intresse för kust och landsbygd, säger Eva Lundström, marknadschef på Scandic Sverige.

Fakta: Camping är det klimatsmartaste valet

Norska Østfoldforskning har på uppdrag av Caravanbransjeforbundet utfört en undersökning på vilka typer av semestrar som påverkar klimatet mest.

Undersökningen kom fram till att en veckas campingsemester inklusive övernattning, transporter, aktiviteter och mat är det klimatsmartaste valet, sett till mängden koldioxidutsläpp.

Det minst klimatsmarta alternativet var kryssningsfartyget, följt av chartersemester alternativt en resa till en storstad med flyg, vilket utgjorde de näst största klimatbovarna.

En kryssning längs norska kusten innebär nio gånger så stort utsläpp av koldioxid som en storstadssemester.

Campingsemestern uppnådde bara hälften av en flygresas utsläpp.

Källa: Norges Caravanbransjeforbund, Østfoldforskning.

Artikeltaggar

CampingNyheterResorSemesterSommarSverige

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.