Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Hög tid att sluta slira på sanningen

Publicerad:
I förlängningen är det sjukhusen och vården som blir av med resurser om det inte läggs undan tillräckligt med pensionspengar. Pensionerna måste ju betalas ut, skriver företrädarna för Grönblå samverkan.
I förlängningen är det sjukhusen och vården som blir av med resurser om det inte läggs undan tillräckligt med pensionspengar. Pensionerna måste ju betalas ut, skriver företrädarna för Grönblå samverkan. Foto: Tommy Löfgren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är tråkigt att se hur Bijan Zainali (S) och Carina Åström (S) slirar på sanningen i sin replik (20 juli). De hävdar med bestämdhet att deras kortsiktiga satsning, som hade givit regionens medarbetare knappt en hundralapp extra i månaden, inte skulle påverka regionens öronmärkta pensionspengar. Faktum är att det är just det som är fallet. Genom att plocka ut närmare en halv miljard kronor från moderförvaltningen, i vilken pensionsmedlen förvaltas, så försämrar man situationen för regionens verksamheter. Eftersom regionen inte kan avstå från att betala ut pensioner måste det finnas tillräckligt med medel tillgängligt. Skulle det inte finnas det, så måste man helt enkelt omfördela medel från befintliga verksamheter (läs sjukhusen) till moderförvaltningen. Det innebär att sjukhusen i förlängningen hade riskerat att förlora resurser om S-budgeten hade gällt.

Till skillnad från Socialdemokraterna tillförde vi i Grönblå samverkan i budgeten för 2020 120 miljoner kronor till moderförvaltningen eftersom pensionskostnaderna förväntas öka. Då framstår det som obegripligt att istället minska pensionsmedlen med en halv miljard kronor. Vi i den politiska ledningen har påtalat detta till Socialdemokraterna vid ett flertal tillfällen, men varje gång står de svarslösa.

Redan i den första meningen i sin replik så gör sig Zainali och Åström dummare än vad de är. Vi har aldrig påstått att pengar inte kan vara en del av lösningen på vissa problem. Vad vi däremot menar är att pengar inte alltid är lösningen. Under vår tid i ledning har sjukvården fått ökade resurser med 7 000 miljoner kronor. Därtill har cirka 3 000 fler anställts i regionen. Att då påstå att vi genomför ständiga nedskärningar är helt enkelt inte sant.

Socialdemokraterna är därtill väl medvetna om att sjukvården i Västra Götalandsregionen befinner sig i en historisk omställning. Mer vård kommer att ges närmare patienterna, inte sällan i hemmet. Patienter kommer också med hjälp av ny teknik att kunna följa sin egen hälsa. Vi kommer att behöva nyttja våra kompetenser och resurser på bättre sätt, vilket innebär att vissa operationer och behandlingar kommer att göras på färre ställen i länet. Detta för att kunna garantera högsta möjliga medicinska kvalitet. Vi kommer också att behöva, med hjälp av forskning och utveckling, hitta smartare arbetssätt i våra verksamheter. Parallellt med det har vi tagit initiativ till att minska den ofta orimligt omfattande byråkratin som vårdpersonalen dagligen möter. Genom en så kallad administrativ prövningsrätt ger vi medarbetarna möjlighet att själva rapportera in vilka administrativa pålagor som de anser inte bidrar till en bättre hälso- och sjukvård.

Peter Heie (C)

ordförande Nu-sjukvården

Linda Jansson (M)

ordförande norra hälso- och sjukvårdsnämnden

Artikeltaggar

InsändareLinda JanssonNorra hälso- och sjukvårdsnämndenNU-sjukvårdenPeter HeieVästra Götalands länVästra Götalandsregionen