Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Vi vill hejda forsen som går till hyrpersonal

Publicerad:
De tänkta personalsatsningarna som skulle göra lönerna mer konkurrenskraftiga, var inte alls finansierade med pensionspengar, skriver S-företrädare om sitt partis förslag till regionbudget. Förslaget röstades ner av regionfullmäktige i början av sommaren.
De tänkta personalsatsningarna som skulle göra lönerna mer konkurrenskraftiga, var inte alls finansierade med pensionspengar, skriver S-företrädare om sitt partis förslag till regionbudget. Förslaget röstades ner av regionfullmäktige i början av sommaren. Foto: Anna Nyberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sällan har vi läst en insändare så full av glidningar på sanningen, oriktigheter och helt uppenbara lögner som Peter Heie (C) och Linda Jansson (M) senaste text. ("Hög tid att sluta slira på sanningen") En lögn blir inte mer sann ju fler gånger man upprepar det, något som författarna verkar tro.

Den socialdemokratiska budgeten för Västra Götalandsregionen innehöll kraftfulla satsningar på personalen. 500 miljoner kronor under planperioden för att möjliggöra konkurrenskraftiga löner. Redan nästa år fanns ytterligare 50 miljoner kronor för jämställda löner samt en låglönesatsning i prioriterade grupper även den på 50 miljoner kronor. Något som skulle ge personalen betydligt mer än den knappa hundralapp som ni påstår.

Nytt försök förklara

Nästa osanning är att vi skulle använda pensionspengar för att finansiera detta och äventyra framtida pensionsutbetalningar. Detta stämmer inte och det verkar inte hjälpa hur många gånger vi förklarar detta, men vi gör ett försök igen. I vår budget står det att vi vill minska kostnaderna för köpt vård och hyrpersonal. Om nuvarande takt håller i sig så kommer regionen att ha köpt vård för över 5 000 miljoner kronor och använt hyrpersonal till en kostnad av nästan 600 miljoner kronor bara under 2019. Vi vill att dessa kostnader minskar, vi vill hejda forsen av skattepengar som går till dyra lösningar i form av köpt privat vård och hyrpersonal från bemanningsföretag.

Moderförvaltningen, som hanterar pensionskapitalet, har självklart inte bara pensionspengar att hantera och det borde Peter Heie och Linda Jansson veta, men vill uppenbarligen inte låtsas om det. Här hamnar bland annat övriga verksamheters överskott, vilket bara under de senaste tre åren uppgått till 1500 miljoner kronor. Det är dessutom inget ovanligt att använda moderförvaltningens samlade kapital, så gjorde ni själva 2018 med 104 miljoner kronor för ersättning för ”brutna tak” och 2017 med 167 miljoner kronor för ersättning till akutsjukhusen. Moderförvaltningen är också mottagare av statsbidragen, dessa statsbidrag i mångmiljardklassen som den socialdemokratiska regeringen har skjutit till vården i hela Sverige, inklusive Västra Götalandsregionen. Statsbidrag som till stor del förklarar de ökade resurserna till vår region.

Tar gärna debatt

I raden av osanningar kommer sedan meningen ”Till skillnad från Socialdemokraterna tillförde vi i Grönblå samverkan i budgeten för 2020 120 miljoner kronor till moderförvaltningen eftersom pensionskostnaderna förväntas öka”. Detta är en ren lögn! Vi hade självklart med denna post även i vår budget.

Vi tar gärna en politisk debatt – men den får inte bygga på osanningar och lögner.

Fokusera istället på er otillräckliga budget och svara gärna på vad ni ska göra för att få ordning på sjukvården i regionen. Fem år med en Moderatledd ledning och styrning har inneburit längre köer, färre vårdplatser, stressad personal och ekonomiska underskott i sjukvården. Sjukhusens sammanlagda underskott har efter ett halvår passerat 500 miljoner kronor. I vårt område, det område som ni ansvarar för, så har över 1 500 personer väntat mer än 90 dagar till ett första besök, över 3 000 personer väntar på behandling och överbeläggningar har blivit en del av vardagen inom Nu-sjukvården. Lägg fokus på detta istället för att dikta ihop osanningar om vår budget.

Bijan Zainali (S)

oppositionsregionråd

Carina Åström (S)

vice ordförande Nu-sjukvården

Annica Erlandsson (S)

2:e vice ordförande, norra hälso- och sjukvårdsnämnden

Artikeltaggar

Annica ErlandssonBijan ZainaliCarina ÅströmInsändareLinda JanssonNorra hälso- och sjukvårdsnämndenNU-sjukvårdenPeter HeieSocialdemokraternaVästra Götalands länVästra Götalandsregionen