Hoppa till huvudinnehållet

Husbyggare har inte rätt att häva avtal

Publicerad:

En husbyggare i Åmål har gått till Allmänna reklamationsnämnden för att få rätt mot en lokal installationsfirma. Men ARN tycker inte att husbyggaren har rätt att häva köpet.

Systemet som installerades i det nya huset har krånglat länge, och bland annat löst ut jordfelsbrytaren. Installationsfirman och tillverkaren gjorde en rad åtgärder men felet kvarstod.

Till slut, efter över ett år, tröttnade husbyggaren. Han tycker installationsfirman fått tillräckligt många försök på sig att åtgärda felet och anmälde företaget till Allmänna reklamationsnämnden för att kunna häva köpet och anlita en ny leverantör.

Installationsföretaget å sin sida redogör för de åtgärder som gjorts och om misstankar att problemen skulle kunna bero på andra saker än själva systemet.

ARN säger att fel i sådana här fall kan vara tekniskt komplicerade och att utredningen visar att det inte kan uteslutas att det rör sig om flera fel. Som ARN ser det har installationsföretaget fortfarande rätt att avhjälpa felet och avslår husbyggarens anmälan. Husbyggaren kan fortfarande välja att anlita en annan firma för arbetet, men han har inte rätt att häva det ursprungliga köpet.

Artikeltaggar

Allmänna reklamationsnämndenÅmålKonsument

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.