• idag
  20 okt
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   1.4 mm
 • onsdag
  21 okt
  10°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  13°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   2.4 mm
 • fredag
  23 okt
  10°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

När etiken begravs

Krönikor
PUBLICERAD:
Kolumnen 20 augusti 2019.

Mycken kunskap och omdöme finns i Åmåls stadshus. Men också på sina håll en skrämmande okunnighet. Någon gång kombinerad med obehaglig fräckhet.

Det handlar förstås om boulebanan på stadens på gamla kyrkogård där kommunen överraskande byggt en bouleplan. På de gamla gravarna. Området är dessutom fornminnesförklarat och får inte röras utan tillstånd från länsstyrelsen.

Hur kan sånt ske? Vilka politiker har varit med om beslutet? Det kan väl inte vara så att enskilda tjänstemän i stadshuset har tyckt det var en käck idé med en boulebana på denna historiska plats. Och fått rumstera om fritt bland gravarna.

Bakgrunden är tydligen att boule spelats på gångarna både i Plantaget och på Kungsberget. Ibland har förkommit buteljer. Eftersom det handlar om idrottsaktiviteter, förutsätter vi att det handlat om stärkande sportdrycker. Kanske har dessa aktiviteter stört någon.

– Vi flyttar spelet till gamla körrgårn, blev tillväxtenhetens geniala lösning. Dit ska vi ju alla vandra.

Planerna har självklart varit kända lite varstans i stadshuset. Skotten är ju inte helt täta mellan avdelningar och våningar. Rimligtvis har kommunalrådet Michael Karlsson (S) välsignat projektet. Och hur är det med kommunchefen Anders Sandén? Någon i toppen måste väl ha förstått att man inte kan göra så på en gravplats, därtill en av Åmåls historiska platser.

Om Michael Karlsson kände till byggnationen, är det omdömeslöst. Om det skett bakom hans rygg, vittnar det om bräcklig styrning av kommunens verksamhet.

Riktigt fräckt blir det när chefen för tillväxtenheten Thomas Carlson i ett lokalradioinslag oförblommerat skyller på numera pensionerade kommunarkivarien Margareta Nilars, som han uppfattat vara tillståndsgivare i detta ärende. Michael Karlsson! Ge henne en offentlig ursäkt. Och gör det själv, rakryggat utan inblandning av kommunikatören.

Någon fortsatt kontakt med länsstyrelsen om tillstånd behövs inte. Svaret finns redan. I Åmål bygger vi inte bollplaner på kyrkogårdar.

Puh!

Bra för det mesta i Åmål. Fast ibland skulle man allt gärna följa med Sven Yrvind. Denne ska ensam segla till Australien. Är inte färden farlig för en 80-åring? "Blir man sjuk där ute blir man antingen frisk eller så dör man", säger han till Bohusläningen.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.