Hoppa till huvudinnehållet

Åmålspolitiker vill ha ännu mer av Löfven

Publicerad:
Statsminister Stefan Löfven (S) föreslår ett nytt kostnadsutjämningssystem mellan landets kommuner och landsting. Flera Åmålspolitiker välkomnar extra pengar, men hoppas också att staten ska ta ett större ansvar för den ekonomiska kris som närmar sig eller redan är ett faktum för flera av landets småkommuner.
Statsminister Stefan Löfven (S) föreslår ett nytt kostnadsutjämningssystem mellan landets kommuner och landsting. Flera Åmålspolitiker välkomnar extra pengar, men hoppas också att staten ska ta ett större ansvar för den ekonomiska kris som närmar sig eller redan är ett faktum för flera av landets småkommuner. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringens förslag om ett nytt kostnadsutjämningssystem för kommuner och landsting får tummen upp från flera Åmålspolitiker, samtidigt som de efterlyser ännu mer omfattande åtgärder.

– Förhoppningsvis är detta bara början, säger Michael Karlsson (S).

När statsminister Stefan Löfven (S) sommartalade utanför Kristinehamn häromdagen passade han på att berätta hur Socialdemokraterna vill uppdatera den så kallade Robin Hood-skatten. Rent praktiskt innebär förslaget att omfördelningen mellan rika och fattiga kommuner ökar från 9,7 miljarder kronor till 11,5 miljarder. På så vis hoppas den röda delen av regeringen framförallt kunna hjälpa mindre glesbygdskommuner som ofta har större problem med en åldrande befolkning och dålig ekonomi.

Från Åmål möts förslaget mestadels av positiva kommentarer från politikerhåll.

– Jag tycker det är på tiden med ett nytt kostnadsutjämningssystem. Det har pratats mycket om stad kontra landsbygd och det är nu åtgärder behövs, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S), samtidigt som han menar att fler detaljer måste presenteras innan förslaget kan hyllas eller sågas.

Väntar på större paket

Exempelvis har det från vissa håll sagts att försörjningsstödet inte får räknas in i den nya omfördelningen, vilket skulle missgynna Åmål, då kommunen kämpar med att hålla tillbaka just denna snabbt växande utgiftspost. Men inga riktiga bestämmelser har ännu presenterats svart på vitt från högsta ort.

– Återstår helt enkelt att se vad det innebär, säger Michael Karlsson.

Vad skulle förslaget rent konkret kunna innebära för Åmål?

– Att det blir en liten påfyllnad. Varje miljon som kommer in är välkommen. Men jag väntar mig också ett större reformpaket för att vi ska klara av alla de påfrestningar som finns ute i landet. Förhoppningsvis är detta bara början.

Hur mycket extrapengar kan det bli tal om?

– Det beror lite på vilka variabler man räknar in, men generellt sett brukar varje miljard innebära en miljon till Åmål. Skulle det visa sig stämma även nu så innebär det att vi får någon miljon till utöver de sex–sju miljoner vi redan har lovats.

C gillar intentionen

Centerpartiets lokale gruppledare i Åmål, Lars Ottosson, har ännu inte hunnit diskutera Stefan Löfvens förslag med sina partikamrater, men personligen gillar han intentionen:

– Jag tycker i grund och botten att förslaget är bra. Det måste ske en förändring av omfördelningen. Så lång är vi överens.

Samtidigt flaggar även Ottosson för att han inte vill ge ett fullständigt omdöme innan han fått möjlighet att sätta sig in i alla detaljer.

– Men det är odiskutabelt så att många mindre kommuner har fått ta ett större ekonomiskt ansvar än vad de klarar av, säger Centerledaren.

Bland annat framhåller han hur Åmål under otaliga år har försett välmående storstäder med unga och ambitiösa människor, samtidigt som ett högt bestånd av tidigare lediga lägenheter innebar att det lades en oproportionellt tung börda på kommunen under flyktingkrisen. Utbildning och diverse åtgärder som syftar till att slussa in nyanlända är två tunga utgiftsposter för kommunen.

M pekar på elefanten

Moderaternas lokale ordförande, Michael Karlsson, är på det hela taget också välvilligt inställd till att utjämningssystemet reformeras, det är något som måste göras menar han. Däremot gillar han inte att förslaget påstås ha kommit till för att lindra en "åldringsexplosion" ute i landet.

– Vi kan inte hålla på att blunda för hur skadlig den förda flyktingpolitiken har varit. Den har fört åtskilliga kommuner i djup kris. Dessa kommuner måste så klart räddas på något sätt, säger Karlsson (M).

Han tycker det är högst besynnerligt att statsministern under sitt sommartal verkar ha blundat för "elefanten i rummet", det vill säga de ekonomiska ansträngningar som kommer sig av alla nyanlända.

– Istället för fler förändringar av utjämningssystemet hade jag hellre sett att staten tog sitt ansvar. Det skulle de ha gjort direkt, innan vi fick dagens problem.

Artikeltaggar

Lars-Olof OttossonMichael KarlssonMichael KarlssonPolitikStefan Löfven

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.