Hoppa till huvudinnehållet

Vill locka ut stadsborna till orterna

Publicerad:
Reporter Ina Sollander
Ina Sollander
ina.sollander@provinstidningen.se
En av förra årets aktiviteter under Landsbygdsveckan var barnens dag i Tösse. Landsbygdsveckan börjar på lördag och pågår till den 8 september.
En av förra årets aktiviteter under Landsbygdsveckan var barnens dag i Tösse. Landsbygdsveckan börjar på lördag och pågår till den 8 september. Foto: Ina Sollander

Ett av syftena med Landsbygdsveckan som drar i gång på lördag är att locka ut Åmålsbor från centrum och visa allt som händer på småorterna i kommunen. Det är ett fullspäckat program med öppna hus, gårdsbutiker, aktiviteter, vandringar, vernissager och mycket mer.

För att visa vilka aktiviteter som pågår på landsbygden runt om i Åmåls kommun, arrangeras även här en särskild landsbygdsvecka.

– Efter förra årets testomgång har vi fått väldigt fin respons. Det är många föreningar och grupper som är aktiva och vill vara med, säger Åmåls kommuns turismutvecklare Anna Hjelmberg.

Brett program

Under några intensiva dagar kommer mycket att hända i Ånimskog, Fengersfors/Fröskog, Edsleskog, Hagenberg i Jakobsbyn, Tösse/Tydje och i Mo.

Många aktiviteter lämpar sig för barn och barnfamiljer. De medverkande vill lyfta upp landsbygden, landsbygdsfrågor samt skapa en mer levande landsbygd. I det ingår allt, som kultur, konst och handel.

I Ånimskog har Årbols skolmuseum den 31 augusti öppet och i Salebols sockenstuga är det våffelkafé. På tisdagen den 3 september går det att prova på att sjunga i kör och under lördagen den 7 september är det den traditionella bakdagen av Dalslandskaka i hembygdsgården. På onsdagen den 4 september är det vernissage i bygdegården med mingel med de lokala utställarna.

Tösse kör precis som förra året Barnens dag med diverse aktiviteter. I år blir det på en söndag den 1 september i stället för en vardag. I Tydje blir det både poängpromenad och loppisar.

Firande och Modagen

Hagenberg visar upp lokala producenter och de har försäljning den 1 september. I Edsleskog blir det kvällsvandring och berättarkväll den 3 september om "Edsleskogs medeltidskyrka och utgrävningarna". Edsleskogs friskola fyller tio år och har öppet hus den 7 september. Det blir även vandring med kyrkan under torsdagen den 5 september.

Precis som förra året blir det Handlarens dag med olika aktiviteter som ponnyridning och loppis i Fengersfors den 7 september. I Mo arrangeras Modagen med linedance och grålleutställning lördagen den 7 september.

Det är bara ett axplock av programmets alla punkter.

Artikeltaggar

FamiljFengersforsFröskogLandsbygdsveckanNyheterTösseÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.