Landsbygdsveckan pågår för fullt och i helgen som var fick besökarna en guidad tur på Gyltungebyn och Henriksholm i Ånimskog. Guide var Lars Lundin, vice ordförande i Ånimskogs hembygdsförening.
Det var första gången som rundturen arrangerades. Deltagarna samlades vid Larssons gårdsbutik. Där fick de cirka 90 deltagarna lyssna på Lars Lundin berätta om Gyltungebyns historia. Den som ville kunde också handla i gårdsbutiken eller köpa fika i kaffeserveringen innan nästa punkt på dagordningen.
– Det var väldigt mycket folk men jag misstänkte nästan det. Det är Henriksholm som drar. Den kallades ju den förtrollande ön en gång i tiden, men det är nog bara skrönor, säger Lars Lundin.
För att ta sig till den hundra hektar stora ön fick besökarna ta en färja.
– Man måste ju ha båt för att ta sig till ön. Nu fick folk en chans att åka dit och det är nog därför som det kom så många, säger Lars Lundin.
Anor från 1500-talet
När färjan kommer i land ligger herrgården 2,5 kilometer därifrån. De som ville fick åka lövad vagn från färjan med Johan Larsson, ägare av Larssons gårdsbutik. En del av av besökarna gick sträckan.
Staffan Berger, ägare av Henriksholm, hälsade alla välkomna till villan. Där var det dags igen för Lars Lundin att berätta om Henriksholms historia fram till dagens datum.
Kalasväder hela turen
Ön har varit bebodd sedan 1500-talet och ett flertal stora namn har bott där.
– Den som betytt mest för ön är nog Adolf Unger. Han var väldigt aktiv i Ånimskogs kommun. Han skänkte dåvarande ålderdomshemmet till kommunen. Han anlade också en park och byggde ett torn på herrgårdens ena gavel. Då kallade man herrgården för slottet i stället, säger Lars Lundin.
Som avslutning på turen fick deltagarna fika med våffla och kaffe.
– Det var många som stannade kvar då vädret var bättre efter turen än innan. Men vi hade egentligen kalasväder hela tiden, säger Lars Lundin.
På Henriksholm finns de omtalade glashusen och även om de inte ingick i rundturen så fick sig besökarna en liten smygtitt på ett a v dem.