Nya vindar över Åmål

Krönikor
PUBLICERAD:
Kolumnen 10 september 2019.

När hade Åmål senast en kommunchef som brann för utveckling av näringslivet? Det är ett bra tag sen. Kanske har dessa chefstjänstemän blivit alltför belastade av en växande byråkrati? Lägg därtill att Michael Karlsson (S) har ett växlande intresse för lokala näringslivet.

Sådan har situationen varit för dem som i praktiken fått ta ansvaret för företagskontakter av olika slag. Jag tänker på näringslivsutvecklaren Marianne Carlsson, centrumutvecklaren Ulrika Abrahamsson och turismutvecklaren Anna Hjelmberg.

Riktlinjerna från kommunledningen tycks ha varit klena. Därför förtjänar de nämnda utvecklarna beröm för att ha tagit egna initiativ. Och för sitt engagemang i många arbetskrävande projekt senaste åren. Resultatet har blivit en rad välorganiserade och välskötta arrangemang. Vi minns Ostindiefararens besök, 375-årsjubileet, Hamnkalasen med flera.

Men trevliga arrangemang är en sak. De får inte skymma behovet av omsorg också om kommunens befintliga företag. Och inte minst en väloljad organisation som står beredd när det dyker upp sällsynta tillfällen till nya etableringar.

För egen del har jag länge känt frustration över hur lättvindigt kommunledningen tagit på strategiska målen. Kommunchef Sandén hyser uppenbarligen samma oro. I samband med att han tog över ledningen av tillväxtenheten, uttryckte han att Åmål nu behöver höja nivån på centrumutvecklingen och turismarbetet, att lyfta den till just strategisk nivå.

Nu sista tranrapporten för i år. För någon vecka sen lämnade paret trana Vingens hamn. Och som vi minns, äntligen tillsammans med en telning. Vilken väg de tre tog mot vinterkvarteret är svårt att veta. Men de är väl minst i Tyskland vid det här laget. Målet är troligen Extremadura i Spanien. Där samlas vintertid en stor del av Nordeuropas tranor.

Om inget olyckligt inträffar, torde paret dyka upp i våra trakter till våren. Kanske första gången tillsammans med ungen. Då räknar vi med att de möter en kommun som har struktur på sina näringslivsrelationer och sin hamn.

Inte minst kommer de att vara intresserade av lastningen i djuphamnen. Naturligt för en fågel med latinska namnet Grus grus.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.