Hoppa till huvudinnehållet

Michaela ska forma framtidens pingisstjärnor

Publicerad:
Michaela Karlsson från Åmål (till höger) är ny förbundskapten för Kadetterna tillsammans med studiekamraten Alexandra Sandéhn.
Michaela Karlsson från Åmål (till höger) är ny förbundskapten för Kadetterna tillsammans med studiekamraten Alexandra Sandéhn. Foto: SBTF

Michaela Karlsson från Åmål är mitt i en framgångsrik spelarkarriär i bordtennis. Men nu lägger den tvåfaldiga svenska mästaren racket på hyllan, åtminstone på deltid, till förmån för ett nytt ärofyllt uppdrag – som en av två förbundskaptener för flickkadettlandslaget.

25-åriga Michaela Karlsson från Åmål har två SM-guld i bordtennis på meritlistan. Det första tog hon tillsammans med Pär Gerell i mixeddubbel, det andra senast i mars i damdubbel med Christina Källberg. Hon spelar i högsta serien, kallad Pingisligan, med Köpingsklubben Team Mälarenergi och varvar det med spel i den grekiska motsvarigheten med Olympiakos andralag.

Nytt SM-guld för Åmåls okända Greklandsproffs

Men de senaste åren har hon, trots sina framgångar, snarare blickat mot en karriär som tränare och om två år är hon färdigutbildad idrottspsykologisk rådgivare vid högskolan i Halmstad.

Redan nu lägger dock Michaela Karlsson spelarkarriären lite på is, då hon handplockats till ett nytt och ärofyllt uppdrag. Tillsammans med studiekamraten Alexandra Sandéhn tar hon över Kadetterna, som flicklandslaget heter i bordtennis, som en av två förbundskaptener.

– Jag blev förstås glad när jag blev tillfrågad. Det känns väldigt roligt att förbundet har förtroende för mig, men jag är också lite nervös för det är ett stort ansvar, säger hon.

Ungdoms-EM väntar

Det allra första trevande steget som förbundskapten blir ett landslagsläger i höst innan det slutgiltiga målet väntar under sommaren 2020 – ungdoms-EM i Zagreb.

– Det är väldigt nytt just nu, så vi har inte gjort några uttagningar än. Men planen är att vi ska lära känna spelarna och de ska lära känna oss innan vi börjar utveckla deras förmågor och ger dem rätt verktyg inför EM, säger Michaela Karlsson.

Förbundskaptenskollegan Alexandra Sandéhn känner hon väl efter två års gemensamma studier och är övertygad om att samarbetet kommer att fungera bra.

– Vi tänker ofta olika, men kan ändå förstå varandra. Hon har precis som jag en bakgrund som spelare, även om det inte är på lika hög nivå. Det känns bra att vi gör det här tillsammans och vi kommer att samarbeta bra, det vet jag.

Lagt om fokus

Även om fokus i fortsättningen kommer att ligga på uppdraget som förbundskapten, fortsätter spelarkarriären i mån av tid. I helgen väntar premiäromgång av Pingisligan – och då är Michaela Karlsson på plats när laget möter Storfors på bortaplan.

– På sätt och vis är spelarkarriären över, men jag kommer inte att kunna hålla mig borta från att spela, det är alldeles för roligt för att sluta helt. Men jag kommer att prioritera den lågt, säger hon.

Artikeltaggar

BordtennisHalmstadJunior-EM i bordtennisPingisligan

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.