Hoppa till huvudinnehållet

Reac lägger ner produktionen i Åmål – 20 tjänster varslas

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Reac i Åmål lägger ner produktionen som flyttas till Polen.
Reac i Åmål lägger ner produktionen som flyttas till Polen. Foto: Andreas Dagström

Det medicintekniska Åmålsföretaget Reac, som bland annat tillverkar delar till sjukhussängar och permobiler, lägger ner produktionen i Åmål och flyttar den till Polen. 20 anställda, inklusive nyanställda tjänstemän, varslas.

Företaget grundades 1995 och omsatte 106 miljoner kronor under 2018. Nu varslas 20 anställda, inklusive nyanställd produktionschef och vd, när produktionen planeras att flyttas till Polen.

– Det är fruktansvärt. Reac har funnits i Åmål i många år och våra medlemmar har varit där lika länge, så för dem är det en katastrof, säger Per Källvik, IF Metalls avdelningsombud på företaget.

Reac tillverkar bland annat olika typer av elektriska motorer, ställdon och sänglösningar tänkta för den medicintekniska industrin. Enligt uppgifter till avdelningsombudet ska en av de bakomliggande orsakerna till beslutet vara att företaget tappat sin största kund.

– Frågan är hur mycket man ansträngt sig och vad man gjort för att behålla den här kunden. Det är bedrövligt att man flyttar en lönsam verksamhet med hög leveranssäkerhet. Det är ett felaktigt beslut om du frågar mig. Jag undrar vad kunderna tänker, säger Per Källvik.

Besked i måndags

Det var i måndags som de anställda fick beskedet om att 20 tjänster varslas.

– Den information som de har fått är att det har varit lite struligt och att kanske några tjänster eventuellt skulle sägas upp, men det var nog ingen som kunde ana vidden, säger Per Källvik.

Senast i sommar anställdes både en ny vd och en produktionschef, som nu får lämna sina nya jobb.

– Det kan man också tycka är bedrövligt. Det är ingen bra situation alls, nu försvinner 20 arbetstillfällen i Åmål där arbetsmarknaden redan är ansträngd sedan tidigare, säger Per Källvik.

Informationen han har fått är att de tre tjänster som eventuellt blir kvar åtminstone stannar i Sverige.

– Vi har inte inlett förhandlingar än, men vi har ett värstascenario där inga tjänster blir kvar i Åmål. Då behöver vi hitta lösningar till våra medlemmar och vi har fört en dialog med kommunledningen.

Ett förhandlingsdatum har satts till 19 september.

Reacs produkter används i bland annat permobiler, rullstolar, sjukhussängar och patientlyftar.
Reacs produkter används i bland annat permobiler, rullstolar, sjukhussängar och patientlyftar. Foto: Ove Rydh

Minskning av beställningar

Företagets vd, Mauritz Sahlin, menar att den plötsliga minskningen i antalet beställningar efter sommaren låg till grund för flytten av produktionen.

– Det skedde en snabb förändring i antal beställning från våra kunder efter sommaren som vi inte alls var beredda på, och det här är en direkt följd av det. Därför försöker vi enligt konstens alla regler att effektivisera vår verksamhet. Hade vi vetat detta i förväg hade vi inte heller nyanställt tjänstemän, säger han.

Före varselperioden är avslutad kan inte Mauritz Sahlin svara på om eller hur många tjänster som kommer att finnas kvar i Åmål eller hur snabbt neddragningen kommer att ske.

– Det kommer att ske en gradvis neddragning som kommer att ta flera månader. Reac har 13 kollektivanställda i Åmål, och vi har för avsikt att ha kvar ett antal tjänstemän även där. Men det är föremål för en förhandling och den behöver vi cirka två månader till att lösa, säger han.

Kommunalrådet Michael Karlsson (S) och kommunchefen Anders Sandén informerades om varslet i början av veckan.

– Det blir ett dråpslag för den enskilde. Många anställda har varit på företaget länge, vissa upp till 30 år, och jag hyser största respekt för deras känslor, säger Karlsson.

Som kommunalråd har han inte mycket att sätta emot i det här läget när flytten mer eller mindre redan är beslutad.

– Varslet kommer sig av att en stor kund har hittat en annan leverantör. Det är inte så mycket att göra åt den saken. Men vi sänder naturligtvis alla våra sympatier till företaget, ledningen och de anställda.

Ett konkret verktyg som kommunen däremot kan bidra med, inte minst efter de senaste årens stora satsning på vuxenutbildningen, är att validera de varslades kunskaper så att de snabbt kan hitta nya jobb.

– Rätt många lokala företag söker arbetskraft. Frågan är vad som krävs för att alla från Reac sedan ska bli anställningsbara, säger Michael Karlsson.

För att skapa sig en fördjupad bild av behovet inom näringslivet, och lindra effekterna av det nu lagda varslet, kallade kommunalrådet tio vd:ar till möte på torsdagskvällen.

Artikeltaggar

EkonomiIF MetallNäringslivPer KällvikReacVarselÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.