Hoppa till huvudinnehållet

Nytt guld för Oscar Svanström – putsade sina egna rekord

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Oscar Svanström tog nordiskt guld i Danmark och putsade sina egna rekord med 3,5 kilo.
Oscar Svanström tog nordiskt guld i Danmark och putsade sina egna rekord med 3,5 kilo. Foto: Mikael Svanström

Att slå rekord och ta medaljer börjar bli vardag för styrkelyftaren Oscar Svanström från Åmål. I fredags kom nästa höjdpunkt i karriären – guld i nordiska mästerskapen. Han putsade även sina tre egna nordiska ungdomsrekord.

USM-guld och svenskt ungdomsrekord som 14-åring för tre år sedan och sedan dess har Säffle Atletklubbs styrkelyftare Oscar Svanström från Åmål "lyft" sig gång på gång.

Året därpå tog han sin andra USM-medalj, den här gången silver, och förbättrade sina svenska rekord. Sedan dröjde det två år innan han i maj tog USM-guld igen, nu som 17-åring. Han satte då tre nya svenska ungdomsrekord.

I början av juni blev det brons i ungdoms-VM och en månad senare tog han brons i senior-SM och slog dessutom nordiskt ungdomsrekord i knäböj, marklyft och totalen.

Totalt tog Sverige 20 medaljer i nordiska mästerskapen.
Totalt tog Sverige 20 medaljer i nordiska mästerskapen. Foto: Mikael Svanström

I fredags var det dags igen. Då tog Oscar Svanström guld i nordiska mästerskapen i danska Videbaek. Dessutom putsade han sina tre nordiska ungdomsrekord med totalt 3,5 kilo: 160,5 kilo i knäböj, 193 kilo i marklyft, vilket också var svenskt juniorrekord, och totalen på 446 kilo.

I bänkpress slog han personbästa med 92,5 kilo på stången. Det var dessutom svenskt ungdomsrekord, där han nu innehar rekordet i alla fyra grenar.

– Det kändes riktigt bra. Jag var rejält utpumpad efter rekordlyften, jag hade inget mer att ge. Speciellt skönt eftersom det var sista chansen för mig i viktklassen, säger den nordiska mästaren.

Han är nu nära att växa ur 59-kilosklassen och satsar härnäst på 66 kilo. Dessutom fyller han 18 i december, vilket gör honom junior och innebär att han kommer att få tävla i en ny klass mot nya motståndare.

– Det ska bli kul att utvecklas i en ny klass. Målet är att etablera mig där till junior-SM nästa år, säger han.

Hur gör du för att ständigt slå nya rekord och överträffa dig själv?

– Det gäller att hålla sig motiverad och träna hårt, säger Oscar Svanström.

Artikeltaggar

Oscar SvanströmSportSäffle AKUSM

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.