Hoppa till huvudinnehållet

30-talet kandidater till årets Lucia

Publicerad:
Reporter Mimmi Törnberg
Mimmi Törnberg
mimmi.tornberg@nwt.se
Anna Hjelmberg och Johanna Friberg tittar på när Hamudi Shehaden nominerar en av sina kompisar.
Anna Hjelmberg och Johanna Friberg tittar på när Hamudi Shehaden nominerar en av sina kompisar. Foto: Mimmi Törnberg

Snart är det dags att rösta fram årets lucia. Men först ska kandidater vaskas fram. Kommunen och Svenska kyrkan tillbringade några timmar på Karlbergsgymnasiet under måndagen för att se om det finns intresserade kandidater.

– Nu har vi varit här några år och rekryterat, vi åker dit ungdomarna är, säger Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare på Åmåls kommun.

Under måndagsförmiddagen satt Ulrika Abrahamsson och Anna Hjelmberg, turismutvecklare på Åmåls kommun med Johanna Friberg, kantor i Åmåls församling på Karlbergsgymnasiet. Med sig hade de en liten låda som fylldes på med lappar.

– Det brukar alltid gå bra att få in namn. Det är kul att så många är intresserade och vill nominera. Det är en fin tradition vi har, säger Anna Hjelmberg.

Eleverna fick skriva upp sig själva, en kompis eller någon de tyckte skulle bli en bra lucia, på en lapp. Den enda kravet är att det är en tjej som är minst 16 år.

Ulrika Abrahamsson och Anna Hjelmberg från Åmåls kommun med Johanna Friberg från Svenska kyrkan fanns på måndagsförmiddagen på Karlbergsgymnasiet för att ragga kandidater till årets lucia i Åmål
Ulrika Abrahamsson och Anna Hjelmberg från Åmåls kommun med Johanna Friberg från Svenska kyrkan fanns på måndagsförmiddagen på Karlbergsgymnasiet för att ragga kandidater till årets lucia i Åmål Foto: Mimmi Törnberg

– Det är inget krav att kunna sjunga. Det är ovanligt att man inte kan sjunga alls, även om man säger att man inte alls kan det, säger Johanna Friberg.

Efter insamlingen så tar Johanna Friberg kontakt med dem som blivit nominerade. Sju kandidater ska tas fram till omröstning. Är det fler än sju som vill vara med så har den som är äldre förtur. Det är frivilligt att vara med.

Hamudi Shehaden skrev ett namn på en lapp och lämnade in.

– Jag har nominerat en kompis eftersom hon är bra på att sjunga, säger han.

Årets lucia koras på torget den andra advent.

Artikeltaggar

Anna HjelmbergJohanna FribergKarlbergsgymnasietLuciaNyheterUlrika AbrahamssonÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.