Hoppa till huvudinnehållet

Intensiva dagar i Karlstad för Centerombuden

Publicerad:
Anne Sörqvist från Mo är valt ombud för Fyrbodalsdistriktet och Lars Ottosson från Tydje representerar Åmålskretsen.
Anne Sörqvist från Mo är valt ombud för Fyrbodalsdistriktet och Lars Ottosson från Tydje representerar Åmålskretsen. Foto: Privat

Åmål har tre representanter när Centern den här veckan håller stämma i Karlstad. Det är hårt arbete under intensiva dagar, som kräver gott sittfläsk.

– Partistämman är en höjdpunkt. Det är jätteroligt, säger Anne Sörqvist, distriktsordförande för Fyrbodal.

Partistämman är Centerpartiets högsta beslutande organ och den hålls vartannat år. För Anne Sörqvist från Mo är det sjunde gången hon är med. Men det är inte sju partistämmor i rad, ett år var hon sjuk. Den här gången äger partistämman rum nästgårds och hon kunde enkelt i onsdags ta bussen till Karlstad.

Partistämman samlar runt 1 000 Centermedlemmar från hela landet, varav 490 är valda ombud. Representant för Åmålskretsen är Lars Ottosson och han har till sin hjälp ersättaren Anders Bäckström för avlösning. Anne Sörqvist är vald som ett av Fyrbodalsdistriktets ombud.

Arbete in på natten

Som distriktsombud började Anne Sörqvist arbeta i onsdags, då kommittéerna skulle gå igenom alla motioner och partistyrelsens program och förbereda förslag. Cirka 800 motioner sorterades och kokades ner till 742. Sörqvist sitter i miljö- och energikommittén och de var klara med sitt arbete strax före midnatt. Någon kommitté hade hållit på till två på natten.

Kretsombuden anslöt därefter på torsdagen, då själva stämman inleddes med ett invigningstal av partiledaren Annie Lööf och också av ungdomsförbundet CUF:s nyvalda ordförande Ida Alterå.

Vid sidan av hade Karlstads universitet bjudit in Centerpartisterna till en pågående mässa om hur flyget ska kunna göras fossilfritt.

– Det var jättespännande. Det är så mycket på gång och möjligheterna är närmare än vi tror, säger Anne Sörqvist.

På fredagen, när sedan miljö- och energifrågorna kom på bordet, skärpte också partistämman partistyrelsens förslag och beslutade att Centern vill att all sjöfart och flygtrafik ska drivas med fossilfritt bränsle senast år 2040. Det ska också gälla all flygtrafik från svenska flygplatser, inte bara svenskt inrikesflyg.

Annie Lööf blev på torsdagen som väntat omvald som partiledare.
Annie Lööf blev på torsdagen som väntat omvald som partiledare. Foto: Tommy Pedersen/TT

Stämman skulle på fredagen vara samlad för arbete från halv nio på morgonen till tio på kvällen. Sedan startar arbetet igen samma tid på lördag morgon och håller på fram till alltihop avslutas på kvällen med bankett.

– Stämmor blir aldrig semester. Det är hårt arbete, men aldrig tråkigt, säger Anne Sörqvist, som ser partistämmorna som inspirerande.

– Här beslutar vi om hur vi tar nästa steg. Vi har januariavtalet i dag, men vad gör vi sen, vad gör vi ytterligare, säger hon.

Artikeltaggar

Åmåls kommunAnne SörqvistAnnie LööfCenterpartietKarlstadLars-Olof OttossonPolitik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.