Hoppa till huvudinnehållet

Ramqvist kickar igång författarsäsongen

Publicerad:
Karolina Ramqvist gästar torsdagens författarkväll på Stadt i Åmål.
Karolina Ramqvist gästar torsdagens författarkväll på Stadt i Åmål. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På torsdag hålls säsongens första författarkväll i Åmål. Ständiga Augustkandidaten Karolina Ramqvist toppar programmet som även mönstrar den bokaktuelle bibliotekarien Gunnar Källström och den skrivglade psykoanalytikern Ulf Karl Olov "Ukon" Nilsson.

Forum för poesi och prosa brukar som regel förse Bokdagar i Dalsland med ett antal högaktuella litteratörer varje säsong, så även denna höst. Två författarkvällar är inplanerade i Åmål varav den första äger rum på torsdag i stadshotellets festsal.

Kvällens huvudnummer är journalisten och författaren Karolina Ramqvist, en ständig kritikerfavorit vars namn ofta brukar poppa upp när Augustnomineringar ska tippas. Hon slog igenom som 21-åring, genom att publicera ett brev från Ulf Lundell i antologin "Fittstim" och har sedan dess gett ut flera romaner, publicerat noveller, essäer och varit chefredaktör för tidskriften Arena samt medarbetare i DN.

Recension: Gott om humor i Källströms bibliotek

I höst är Karolina Ramqvist aktuell med ytterligare en roman, "Björnkvinnan", som skildrar hur en nutida författare påverkas när hon ger sig i kast med en verklighetsbaserad historia om en föräldralös ung kvinna som år 1542 följer sin förmyndare på en kolonialexpedition till Nordamerika.

Ulf Karl Olov Nilsson är aktuell med en poetisk essä.
Ulf Karl Olov Nilsson är aktuell med en poetisk essä.

Det andra dragplåstret Forum för poesi och prosa har hjälpt Bokdagar i Dalsland att ro i hamn är poeten, psykologen och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson, också kallad "Ukon". Han slog igenom med diktsamlingen "Stammar" (2002) och är nu aktuell med "Röstautografer", en poetisk essä som kretsar kring rösten.

Åmålsbon Gunnar Källström släpper sin nya bok.
Åmålsbon Gunnar Källström släpper sin nya bok.

Tredje och sista affischnamnet på Stadt är Åmåls egen sjungande bibliotekarie Gunnar Källström, som under kvällen har officiellt släpp för sin nya diktsamling "Folkbiblioteket". Boken är hans tredje i ordningen. För romanen "Säg att du älskar mig, tre gånger" nominerades Källström till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris.

Artikeltaggar

ÅmålBokdagar i DalslandGunnar KällströmKarolina RamqvistLitteratur

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.