Hoppa till huvudinnehållet

Minsta förskolan kan läggas ned

Publicerad:
Björkens förskola ser ut att försvinna. Foto: Andreas Dagstršm

En av förskolorna i Åmåls centralort riskerar att läggas ned till följd av sparförslag. Mest i riskzonen ligger Björken, som ändå kommer bli svår att bevara när bygget av den nya skolan börjar.

Inom förskoleverksamheten kommer den sammanlagda budgeten enligt förslaget att minska med 50 000 kronor. Bakom dessa siffror döljer sig bland annat minskade intäkter för migration och asyl (500 000 kronor) och det redan nämnda generella anpassningskravet (800 000 kronor). Konsekvensen av det sistnämnda kan bli att minst en förskoleavdelning avvecklas.

Mest i riskzonen ligger Björkens förskola, som är den minsta av sitt slag i centralorten. Förskolan har cirka 18 barn och personalstyrkan uppgår till motsvarande cirka fyra heltidstjänster. Om inte Björken avvecklas behöver det vidtas kostsamma åtgärder för att säkerställa verksamheten under rivningen av den intilliggande gamla Rösparksskolan samt under bygget av nya Rösparksskolan, en process som beräknas pågå under cirka två år.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Jerry Saxin (S) kallar nedläggningen av Björken för den stora grejen i budgetförslaget, det som kommer att märkas mest:

– Men hade fått göra nått med den avdelningen ändå, i och med att det kommer att bli en byggarbetsplats där, säger Saxin.

Enligt gällande förslag kommer Björken i dess helhet att flyttas till Villebergens förskola, vid Karlbergsgymnasiet. Föräldrarna har också möjlighet att söka förskoleplats närmare bostaden.

Artikeltaggar

ÅmålBudgetarJerry SaxinPolitik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.