Hoppa till huvudinnehållet

Skolan tvingas att spara

Publicerad:
Inget parti vill egentligen göra besparingar inom skolan, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Jerry Saxin (S). Foto: Erik Ekelund

Barn- och utbildningsnämnden i Åmåls kommun har till nästa år föreslagits en budgetram som är fyra miljoner kronor lägre jämfört med dagens.

Fyra partier motsätter sig nedskärningarna, som de anser slår hårdast mot de svagaste eleverna.

Vid senaste sammanträdet, den 26 september, beslutades att barn- och utbildningsnämnden skulle godkänna förslaget till driftbudget för 2020. Därmed ser det ut som om nämnden kommer att få 278 miljoner kronor att röra sig med nästa år, jämfört med 280 miljoner kronor för 2019. En minskning av ramen med 1,6 procent eller fyra miljoner kronor, efter löneuppräkning.

"Krav om mer pengar"

Sverigedemokraternas representant Ove Kaye valde att reservera sig mot beslutet. Detsamma gjorde Mikaëla Thorén (C), Klas Häggström (L) och Charles MacWange (KD), med följande motivering:

"Vi reserverar mot föreslagna nedskärningar, som drabbar alla elever, men främst elever i behov av stöd. Vi anser också att i tider av kamp om kompetenta lärare kan man inte dra in fortbildningspengar. Budgeten bör återsändas till kommunstyrelsen med krav om mer pengar (som tillkommit från staten senaste veckorna)."

Minsta förskolan kan läggas ned

Socialdemokraternas främste representant i nämnden, ordförande Jerry Saxin, vill egentligen inte heller spara. Men han accepterar ändå förslaget, mot bakgrund av Åmåls kärva ekonomiska läge.

– Vår gräns är väl nådd i och med detta, det känner väl de flesta i majoriteten också, säger Saxin.

Yrkeslinjer måste locka fler elever

Ytterligare besparingar riskerar leda till att skolan inte längre kan uppfylla alla de krav som staten ställer för att kommunen ska få ta del av vissa bidrag, menar Socialdemokraterna.

Sverigedemokraternas ledamot i barn- och utbildningsnämnden, Linda Stenberg, och ersättaren Ove Kaye lämnade in en så kallad protokollsanteckning när budgetförslaget godkändes. Där står bland annat följande:

"Större grupper i förskolan och större grupper i grundskolan är inget att eftersträva och om vi i framtiden vill att fler elever och inte färre ska ges möjlighet att klara grundskolan och söka in på gymnasiet måste finansieringen för den föreslagna minskningen av ramen jämfört med 2019 gå att hitta någon annanstans enligt oss."

Tösse avslutade säsongen med storförlust

"Måste ändå ta ansvar"

På det stora hela har Jerry Saxin förståelse för kritiken som framförs från hans politiska motståndare:

– De för ju oppositionspolitik och det ska de göra, så klart. Men vi måste ändå ta ansvar för helheten och då får även barn- och utbildningsnämnden ta sin del, säger Saxin.

Han betonar också att budgeten för 2020 ännu bara är ett förslag.

Artikeltaggar

ÅmålBudgetarJerry SaxinOve KayePolitik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.