Hoppa till huvudinnehållet

Yrkeslinjer måste locka fler elever

Publicerad:
Bland annat industriprogrammet har för få sökande.
Bland annat industriprogrammet har för få sökande. Foto: Andreas Dagstršm

Gymnasieverksamheten kommer också behöva spara. Enligt gällande förslag uppgår den sammanlagda budgetminskningen för verksamheten till 510 000 kronor.

Kalkylen tyngs mest av ökade kostnader för köp av platser i andra kommuner (3 miljoner kronor), återläggning av generellt anpassningskrav från 2019 (2 miljoner kronor) och minskade intäkter för migration/asyl (900 000 kronor). På plussidan finns ökad ersättning för elever från andra kommun (6 miljoner kronor) och det redan nämnda generella anpassningskravet på 1,6 procent, vilket i det här fallet är 800 000 kronor. I konsekvensbeskrivelsen av den sistnämnda åtgärden nämns bland annat att klasserna blir större, vilket kan leda till att elever med behov av stöd ges sämre förutsättningar att nå kunskapskraven och gymnasieexamen.

För att sänka kostnaden kan det också bli tal om att minska antalet program på Karlbergsgymnasiet, vilket skulle kunna påverka antalet sökande negativt.

Barn- och utbildningsnämnden skriver att yrkesprogrammen behöver attrahera fler elever höstterminen 2020 och framöver då kostnaden för dessa är höga. Särskilt framhålls det industritekniska programmet, som i nuläget inte är kostnadseffektivt.

Nämnden varnar även för den ekonomiska risken som ligger i om färre elever från andra kommuner söker sig till Åmål framöver. Under de senaste åren har andelen utsocknes elever gått från 42 procent (2006) till 47 procent (2018), vilket framhålls som den i särklass största anledningen till att Karlbergsgymnasiet kan drivas kostnadseffektivt.

Artikeltaggar

ÅmålBudgetarPolitik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.