Hoppa till huvudinnehållet

På nytt noll flyktingar fördelade till Åmål

Publicerad:
Åmåls kommun får för år 2020 noll flyktingar tilldelade enligt bosättningslagen.
Åmåls kommun får för år 2020 noll flyktingar tilldelade enligt bosättningslagen. Foto: Elinor Thuresson

Åmåls kommun får under år 2020 på nytt noll nyanlända flyktingar fördelade till sig enligt bosättningslagen. Detsamma gäller övriga Dalslandskommuner, utom Dals Ed som förväntas ta emot två personer.

Under nästa år väntas totalt 24000 nyanlända personer med uppehållstillstånd bosätta sig i Sverige. Det är 14000 personer färre än 2019.

Av de här 24000 människorna beräknas 7100 behöva hjälp med bosättning av kommunerna. Fördelningen enligt bosättningslägen är nu klar för 2020.

1235 personer hamnar i någon av kommunerna i Västra Götaland. Men bara två personer i någon av Dalslandskommunerna, närmare bestämt Dals Ed. Åmål, Bengtsfors, Mellerud och Färgelanda har alla fått en kvot på noll nyanlända.

Fördelningen utgår från kommunernas storlek, de lokala arbetsmarknadsförutsättningarna, hur det tidigare flyktingmottagandet sett ut och hur många asylsökande som sedan tidigare bor i kommunerna.

Länsstyrelsen i Värmland fattar sitt beslut om fördelning mellan kommunerna i nästa vecka.

Artikeltaggar

ÅmålFlyktingarNyanländNyheter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.