Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls kommun avslutar Kinaprojekt i förtid

Publicerad:
2015 skrev Dunhuangs borgmästare Shunzhou Zhan och Åmåls kommunalråd Michael Karlsson på  partneravtalet i en ceremoni i Päronsalen i stadshuset. Nu avslutas projektet.
2015 skrev Dunhuangs borgmästare Shunzhou Zhan och Åmåls kommunalråd Michael Karlsson på partneravtalet i en ceremoni i Päronsalen i stadshuset. Nu avslutas projektet. Foto: Elinor Thuresson

Välfärds- och arbetsmarknadsnämnden i Åmål har beslutat avsluta det välfärdsprojektet som genomförts tillsammans med staden Dunhuang i Kina.

Oppositionen har tidigare kritiserat utbyte med Kina.

I ett års tid har två av äldreomsorgens äldreboenden i Åmål samarbetat med ett äldreboende i Dunhuang i Kina. Finansieringen av projektet, dess aktiviteter och resor, sker via Sida och handläggs av ICLD, Internationellt centrum för lokal demokrati, via deras program för kommunala partnerskap.

Välfärds- och arbetsmarknadsnämnden i Åmåls kommun har nu beslutat att avsluta projektet tidigare än planerat. Projektet avslutas i februari 2020 istället för slutet av 2021.

Något som också kommunalrådet Michael Karlsson (S) var inne på i ett svar på en kritisk interpellation från Christer Törnell (KD) på kommunfullmäktige i juni månad.

Tidigare utbyte mellan Åmål och Dunhaung har handlat om förskolor.

Tidigare utbyten mellan Åmål och Dunhaung har handlat om förskolor. 2015 besökte den kinesiska delegationen ur-och-skur-förskolan Björken.
Tidigare utbyten mellan Åmål och Dunhaung har handlat om förskolor. 2015 besökte den kinesiska delegationen ur-och-skur-förskolan Björken. Foto: Elinor Thuresson

Det pågår en översyn av kommunens internationella arbete och en ny internationell strategi ska tas fram under nästa år.

Aktiviteter som har planerats under 2019 kommer att genomföras enligt tidigare avtal med ICLD och Dunhuang. Före årsskiftet kommer personal från Solsäter och Adolfsbergs äldreboende att besöka Allagehubs interaktiva miljö på Chalmers teknikpark i Göteborg. Detta för att inspireras och få ytterligare kunskap kring välfärdsteknik som inte är förskrivningsbara hjälpmedel idag.

I början av november kommer en delegation av omvårdare och chefer att göra ett sista besök i Dunhuang. För att få ett bra avslut besöker en delegation från Kina Åmål under våren.

Åmålsbesöket i Dunhuang kommer bland annat att innehålla presentation av extern föreläsare om sambandet mellan etik och välfärdsteknik, presentation av svenska nationella lagar och regler på regional, lokal nivå, kopplat till äldreomsorg och etik och presentation om kinesiska nationella lagar och regler på regional, lokal nivå kopplat till äldreomsorg och etik

Det blir också workshop och diskussion angående etiska bedömningar vid användning av välfärdsteknik. Åmåls kommun ska presentera hur man arbetar med etik på äldreboenden idag - likaledes gör representanterna för Dunhuang.

Personal från Åmåls äldreboenden ska också arbetsskugga personal på Dunhuangs äldreboenden.

Under 2019 har en rad aktiviteter skett i de båda städerna. Bland annat genomfördes en utbildnings- och inspirationsdag om digitalisering och välfärdsteknik den 16 maj på Karlbergsgymnasiet för anställda inom välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen. Cirka 300 medarbetare deltog på utbildningen.

Projektgruppen i Åmål har arbetat tillsammans med den välfärdsgrupp bestående av chefer inom välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen, som fått i uppgift att arbeta med digitalisering och välfärdsteknik inom förvaltningen. I Dunhuang har personal på äldreboendet kompetensutvecklats inom etik och välfärdsteknik, boende och anhöriga har fått information om projektets syfte och mål samt information om hur man kan arbeta med trygghet och delaktighet med hjälp av välfärdsteknik.

Medverkan i programmet medför inga kostnader för Åmåls kommun. Medel från Sida finansierar samtliga utgifter för samarbeten inom programmet Kommunalt Partnerskap såsom resekostnader, inklusive transferkostnader, kost och logi, tolk- och revisionskostnader och arbetskostnader för deltagarna från svenska lokala och regionala politiskt styrda organ.

Artikeltaggar

Åmåls kommunChrister TörnellKinaMichael KarlssonNyheter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.