Hoppa till huvudinnehållet

Ny sodapanna på plats - Munksjös storinvestering bär frukt

Publicerad:
Munksjö Paper i Billingsfors har nu fått den nya sodapannan på plats och får därigenom såväl ekonomiska som miljömässiga vinster. Foto: Thomas Wallin

Resultatet av den största investering som gjorts på Munksjö Paper är på plats. Den nya sodapannan som bruket investerat 227 miljoner kronor i.

– Det är otroligt viktigt för oss att få till den här investeringen. Jag vill ge en eloge till alla som har ställt upp under den här resan. Det har inneburit ett stort jobb för alla våra anställda, säger Jonas Lindqvist, platschef på Munksjö Paper i Billingsfors.

Dalslänningen har tidigare berättat om den satsning på 227 miljoner kronor som den finska ägaren Ahlstrom-Munksjö Paper gjort för att bygga om brukets sodapanna i Billingsfors.

Detta är den största investering som har gjorts vid bruket under senare år.

Ekonomi och miljö

Anledningen till investeringen är att företaget avser att förbättra den ekonomiska och miljömässiga prestandan på sodapannan. Därigenom kommer företaget även att uppnå de nya EU-bestämmelserna.

Platschefen Jonas Lindqvist.
Platschefen Jonas Lindqvist. Foto: Tommy Löfgren

– Vi kommer att nå bättre miljövärden med den nya pannan, vilket var en förutsättning för vårt miljötillstånd och det ser lovande ut med utsläppsvärdena.

– Samtidigt ökar vi brukets kapacitet, framför allt på massasidan, där vi ökar produktionen med 10 procent. Vi ökar även lite grann på pappersproduktionen, det handlar om ett par procent, säger Jonas Lindqvist.

Effektivisering

Han berättar att investeringen innebär en enormt viktig effektivisering för företagets nischade produkter.

Vid sidan av ombyggnaden av sodapannan ökar bruket också kapaciteten på fiberlinjen genom att sätta dit en kokare.

Innebär investeringen några nyanställningar?

– Nej, men vi tryggar de cirka 300 jobb som finns här på bruket i Billingsfors. Alla anställda har varit delaktiga på ett mycket bra sätt i detta spännande och hektiska projekt som vi kommer att fortsätta jobba vidare med, säger Jonas Lindqvist.

Artikeltaggar

Ahlstrom BillingsforsBillingsforsJonas LindqvistNäringsliv

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.